Vječita dilema - da li je zdravije koristiti životinjsku mast ili biljno ulje za pripremu hrane? Nutricionista dao odgovor!
Prije suncokretovog ulja, ulja uljane repice i drugih, svinjska mast je bila glavni sastojak na kojem su domaćice pripremale obroke. Međutim, kasnije je mast postala vrlo ozloglašena jer je navodno loša za zdravlje – povećava nivo holesterola, rizik od infarkta i generalno je loša za zdravlje srca.
Međutim, kao i obično, ni tu nije baš sve crno ili bijelo, tako da možda mast ipak ne treba posmatrati kao neprijatelja.
Jer, od nekih ulja je, kažu stručnjaci, mast ipak zdravija.
Sudeći prema riječima nutricioniste i doktorka sportske medicine dr Flavija Madruge, svinjska mast je definitivno bolja od rafinisanih biljnih ulja.
Razlog tome je što mast, poput putera, maslinovog ili kokosovog ulja, sadrži mononezasićene masti, što znači da je stabilnija kada se zagrije i teže oksidira, odnosno ne proizvodi toliko toksičnih supstanci kada se zagrijava. Rafinisana biljna ulja su polinezasićena, lakše oksidiraju na toploti i oslobađaju toksične, inflamatorne supstance, objašnjava doktor.
Anketa
Da li koristite ulje ili mast za pripremu hrane?
-
Mast
52.17% (12)
-
Ulje
8.7% (2)
-
Kako kad, koristim oboje
39.13% (9)
"Što više proučavamo svinjsku mast, to smo ubjeđeniji da su naše bake i deke bile u pravu što su je koristile. Ne sadrži trans masti i šećere, ima nizak nivo natrijuma, bogata je vitaminima B, C i D, kalcijumom i mineralima, poput fosfora i gvožđa", kaže doktor.
Nutricionista kaže da životinjska mast ima dobar balans između zasićenih i mononezasićenih masti (40 prema 45 odsto). Takođe, kaže da spriječava nastanak kardiovaksularnih bolesti, da povećava nivo dobrog, a snižava nivo lošeg holesterola.
(MONDO)