Ove tri namirnice su bogate vitaminima i mineralima!
Monika Reingel svjetski je poznata nutricionistkinja koja često daje savjete o zdravoj ishrani i razbija poznate mitove kada je riječ o hrani. Ovoga puta otkrila je koje namirnice, iako verujemo suprotno, možemo da jedemo češće, a pritom su bogate vitaminima i mineralima.
Svinjska mast
Među prvim namirnicama na njenoj listi našla sa jedna nama dobro poznata. U pitanju je svinjska mast! Kada su bili mali većina je voljela da je jede sa malo soli ili aleve paprike. I niste pogriješili! Brojna istraživanja pokazala su da svinjska mast ima 33% manje zasićenih (loših) masti od maslaca, dvaput više onih "dobrih", mononezasićenih i tri puta veći udio omega-3 masnih kiselina. Iako nutricionistkinja savjetuje da primarni izvor masnoća ostane maslinovo ulje, ne vidi ništa loše u tome da vam svinjska mast bude druga na listi. Takođe, kako BBC piše, svinjska mast je odličan izvor vitamina Bi minerala.
Krompir
Ako ste smanjili ili imate želju da smanjite količinu soli koju konzumirate u toku danu, onda bi trebalo da povećate unos kalijuma, savjetuju nutricionisti. Jedite svježe voće, povrće i cijele žitarice, a jedan od najboljih izvora kalijuma je i krompir.
Crveno meso
Crveno meso, tvrdi Reingel, ima lošu reputaciju iz sasvim pogrešnih razloga. Crveno je meso dobar izvor proteina, gvožđa, kompleksa vitamin B, cinka i ostalih nutritijenata, te sadrži i mononezasićene masnoće, slične onima iz maslinovog ulja. Onima koji imaju povećani nivo gvožđa u krvi se ne preporučuje.
(MONDO)