Saznajte koja hrana pomaže da se očuva zdravlje srca.
Ishrana igra veoma važnu ulogu u očuvanju zdravlja, a doktori su naveli nekoliko jela koja mogu da pomognu da se sačuva zdravlje srca. Poljski ljekari su sproveli studiju o uticaju hrane na stanje najvažnijeg organa, pa su došli do zaključka da ako jedete određene namirnice za doručak, kao što su ovsene pahuljice i avokado sa hljebom, možete da pomognete poboljšanju njegovog rada.
Ovsena kaša je izvor složenih ugljenih hidrata koji će obezbjediti energiju tijelu nekoliko sati. Osim toga, bogata je biljnim vlaknima, pa je korisna za crijeva i prevenciju ateroskleroze.
Ljekari savetuju i doručak koji uključuje orahe, morsku ribu koja je bogata nezasićenim masnim kiselinama kao što su haringa, losos, skuša, moruna, tuna, saredele i slično, kao i avokado.
Više istraživanja je pokazalo da redovna konzumacija oraha može da smanji rizik od srčanih oboljenja, zahvaljujući tome što snižavaju nivo "lošeg" (LDL) holesterola.
Kako poljski doktori napominju, omega-3 masne kiseline sadržane u ovim namirnicama neophodne su za održavanje optimalne funkcije srca. Lekari su savetovali da se orasi sodaju u ovsenu kašu, uz na primer jogurt ili keir, a narezani kolutići avokada bi, po njima, bili odličan dodatak hlebu.
(MONDO)