• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tunjevina: Superhrana koja čuva zdravlje i usporava starenje

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Ova hrana produžava život!

 Kako tunjevina utiče na zdravlje Izvor: Shutterstock/CGN089

O tome koliku ulogu igraju ishrana i navike na dugovječnost jednog naroda svedoče i takozvane "plave zone", odnosno regije u svijetu u kojima živi najviše stogodišnjaka. Kina i Japan se nalaze na listi, a stanovnici ovih zemalja praktikuju jedan običaj (koji nije svojstven "zapadnom" svijetu) koji im pomaže da produže životni vijek - sjede na podu kada jedu.

Kinezi, na primjer, jedu samo zdravu hranu i jela pripremljena tako da se minimalno gube vitamini i minerali. I to daje odlične rezultate - pripadnici ovog naroda u prosjeku žive duže od drugih.

Međutim, prema riječima ruske nutricionistkinje Marine Sorokine, glavna zasluga u dugovječnosti pripada samo jednoj namirnici koji Kinezi jedu više od tri puta nedjeljno.

"Kinezi to odavno znaju, a nedavno su to potvrdili i svjetski naučnici: tunjevina može da pomogne da se sačuva zdravlje i produži život. Ova riba je veoma je korisna zbog visokog sadržaja vitamina i minerala (selen, fosfor, cink, gvožđe, magnezijum itd.)", objasnila je nutricionistkinja.

Poboljšava zdravlje

Prema Sorokini, ako uključite tunjevinu u ishranu, već nakon dva mjeseca možete da primijetite pozitivne promjene u zdravlju:

  • puls se normalizuje i snižava se holesterol - zbog visokog nivoa omega-3 masnih kiselina, tunjevina pozitivno utiče na loš holesterol, tačnije - smanjuje ga. To znači da će se smanjiti rizici od srčanog udara, moždanog udara i razvoja koronarnih bolesti.
  • krvni pritisak se vraća u normalu - to je zbog visokog nivoa kalijuma u ovoj ​​ribi. Takođe, ovo meso, koje se naziva "morska govedina", poboljšava cjelokupno zdravlje i smanjuje opterećenje kardiovaskularnog sistema.
  • usporava se starenje - spoljašnji znaci starenja tijela (sijeda kosa, bore, staračke pjege na koži, kao i promjena u percepciji svijeta) javljaju se mnogo kasnije nego kod osoba istih godina koje ne jedu tunjevinu. Za to su zaslužni vitamini A, B12, B6, C i D koji se nalaze u ovoj ribi. 

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop