Ova hrana produžava život!
O tome koliku ulogu igraju ishrana i navike na dugovječnost jednog naroda svedoče i takozvane "plave zone", odnosno regije u svijetu u kojima živi najviše stogodišnjaka. Kina i Japan se nalaze na listi, a stanovnici ovih zemalja praktikuju jedan običaj (koji nije svojstven "zapadnom" svijetu) koji im pomaže da produže životni vijek - sjede na podu kada jedu.
Kinezi, na primjer, jedu samo zdravu hranu i jela pripremljena tako da se minimalno gube vitamini i minerali. I to daje odlične rezultate - pripadnici ovog naroda u prosjeku žive duže od drugih.
Međutim, prema riječima ruske nutricionistkinje Marine Sorokine, glavna zasluga u dugovječnosti pripada samo jednoj namirnici koji Kinezi jedu više od tri puta nedjeljno.
"Kinezi to odavno znaju, a nedavno su to potvrdili i svjetski naučnici: tunjevina može da pomogne da se sačuva zdravlje i produži život. Ova riba je veoma je korisna zbog visokog sadržaja vitamina i minerala (selen, fosfor, cink, gvožđe, magnezijum itd.)", objasnila je nutricionistkinja.
Poboljšava zdravlje
Prema Sorokini, ako uključite tunjevinu u ishranu, već nakon dva mjeseca možete da primijetite pozitivne promjene u zdravlju:
- puls se normalizuje i snižava se holesterol - zbog visokog nivoa omega-3 masnih kiselina, tunjevina pozitivno utiče na loš holesterol, tačnije - smanjuje ga. To znači da će se smanjiti rizici od srčanog udara, moždanog udara i razvoja koronarnih bolesti.
- krvni pritisak se vraća u normalu - to je zbog visokog nivoa kalijuma u ovoj ribi. Takođe, ovo meso, koje se naziva "morska govedina", poboljšava cjelokupno zdravlje i smanjuje opterećenje kardiovaskularnog sistema.
- usporava se starenje - spoljašnji znaci starenja tijela (sijeda kosa, bore, staračke pjege na koži, kao i promjena u percepciji svijeta) javljaju se mnogo kasnije nego kod osoba istih godina koje ne jedu tunjevinu. Za to su zaslužni vitamini A, B12, B6, C i D koji se nalaze u ovoj ribi.
(MONDO)