Profesor sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu objasnio da li će u narednom periodu biti dovoljno ribe, ali i kako da prepoznamo svežu!
Juče je, 27. februra za pravoslavne vjernike počeo višenedjeljni Vaskršnji post koji će trajati do 15. aprila, dok najveći hrišćanski praznik kojim se proslavlja Vaskrsenje Isusa Hrista pada 16. aprila.
Smatra se da je ovo najstrožiji post, jer se pretežno posti na vodi. A, iako je ribu dozvoljeno jesti samo dva puta u toku posta, na Blagovijesti i na Cvjeti, jer se svim ostalim danima posti "na vodi", njena potražnja je u supermarketima i pijacama naglo skočila.
Profesor ribarstva sa Poljoprivrednog fakulteta dr Zoran Marković gostujući na Prvoj objasnio je da li će se u narednom periodu biti dovoljno ribe, ali i odakle je uvozimo i kako da prepoznamo svježu.
Izvor: Mondo/Stefan StojanovićKada je riječ o kupovini u ribarnicima, kako je istakao prof. Marković, mi se odlučujemo na slatkovodnu i hladnovodnu ribu.Kada je slatkovodna riba u pitanju, to je šaran, som, smuđ, bijeli amur, a kada govorimo o hladnovodnim vrstama uglavnom je to kalifornijska pastrmka. Od uvoznih riba ono što dominira u ponudi je pre svega oslić, pangazijus i sitne ribe poput brancina i orade.
Profesor je ukazao i na šta da obratimo pažnju prilikom kupovine ribe:
"Prije svega na svježinu ribe, morate da obratite pažnju kako izgledaju oči kod ribe. Ako cakle to znači da je svježa riba, ako dodirnu ribu, tonus tijela, tačnije udubljenja prilikom dodira treba da se odmah vrate u početnu poziciju. Ne smije da se osjeća neprijatan miris, već miris na vodu. Kada je u pitanju zaleđena riba treba da pogledamo deklaraciju, koliko je dugo u takvom stanju. Nije dobro da bude duže od šest mjeseci", savjetovao je profesor za kraj.
(MONDO)