Zvijezde i tračevi

Doli Parton dobila 100 miliona dolara od Džefa Bezosa

Autor Nikolina Damjanić

Legenda kantri muzike, američka kantautorka Doli Parton dobila je od osnivača Amazona 100 miliona dolara. Riječ je o novcu za koji pjevačica kaže da će dati sve od sebe da sa njim uradi dobre stvari.

Doli Parton
Izvor: YouTube/ Inside Edition

Najveća zvijezda kantri muzičke scene, Amerikanka Doli Parton dobila je 100 miliona dolara. U pitanju je Nagrada za hrabrost i uljudnost koju dodjeljuje osnivač Amazona Džef Bezos i njegova partnerka Loren Sančez. Novac će biti usmeren u dobrotvorne svrhe koje primalac smatra prikladnim, naglasila je Sančezova prilikom dodjele nagrade.

Kada su ljudi u situaciji da mogu pomognu, treba da pomognu. Uvijek sam govorila 'Pokušavam da uložim svoj novac tamo gdje mi je srce'. Mislim da i vi radite istu stvar“, rekla je je Doli Parton Bezosu kada je prihvatala priznanje.

Pjevačica i autorka brojnih hitova napisala je na Tviteru da će dati sve od sebe da uradi dobre stvari sa dobijenom novčanom nagradom.

Sedamdesetšestogodišnja muzička ikona odavno je poznata kao filantrop. Njena fondacija „Dolivud“, čiji je cilj povećanje stope diplomiranja u njenom matičnom okrugu, pokrenuta je 1988. godine, navodi se na sajtu fondacije.

Program "Dolly Parton's Imagination Library" (Biblioteka mašte Doli Parton), besplatno šalje knjige djeci do pete godine, bez obzira na prihode njihove porodice. Pokrenut je 1995. godine, prenosi RTS

Bila je voditeljka teletona 2016. godine koji je organizovan radi prikupljanja sredstava za pomoć stanovništvu čije su domove uništili šumski požari u planinskim područjima Tenesija i Južne Karoline.

Pjevačica je 2020. godine donirala milion dolara Medicinskom centru Univerziteta Vanderbilt kako bi pomogla svom prijatelju, dr Nadži Abumradu, da razvije Moderninu vakcinu protiv koronavirusa.

Abumrad je vakcinisao Doli nakon čega je pjevačica ohrabrivala i druge da prime vakcinu kako bi se zaštitili od kovida.