Kirin

Upoznajte kralja fotografije: Testirali smo Huawei Pura 70 Ultra

Autor Vesna Kerkez

Testirali smo najbolji model najnovije Huawei Pura serije pametnih telefona. Kako se pokazao i šta je to po čemu se ističe - pročitajte u nastavku.

_cuva
Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Od kompanije Huawei smo tokom godina počeli da očekujemo da će svakim novim flagship telefonom pomjeriti granice, te je činjenica da smo na novi premijum uređaj morali da čekamo skoro godinu dana bila nešto s čim smo morali da se pomirimo - a to nije bilo lako.

Nakon P60 Pro i Mate X3 modela koji su ostavili dubok trag, tehnološki gigant je u avgustu prošle godine lansirao Mate 60 seriju koja nije našla put do nas, a čiji uređaji su, zahvaljujući Kirin 9000s čipsetu domaće proizvodnje, možda i najvažniji u istoriji ove kompanije.

Koliko je ova serija bila monumentalna najbolje govori činjenica da su zvaničnici zapadnih zemalja s nevjericom dočekali vijest o njenom lansiranju, a poslata poruka je bila jasna - Huawei i te kako ima sposobnost, znanje i vještinu da ne bude prepušten na milost i nemilost onih koji žele da ga obore, samo je pitanje vremena kada će se vratiti na velika vrata.

Ni sami nismo bili sigurni kada će se ta "velika vrata" odškrinuti, a sasvim suprotno našem mišljenju da se to neće desiti ove godine, kompanija je bez velike pompe globalno lansirala ne jedan, već tri nova flagship telefona.

Izvor: Mondo / Stefan Stojanović

P serija je stigla pod novim imenom - Pura - a njen predvodnik, Huawei Pura 70 Ultra, našao se na našem testu.

Zašto Pura? Huawei kaže da planovi o novom imenu postoje već duže vrijeme, odnosno da je zahtjev za zaštitu brendinga podnijet još 2019. godine. A ako je već bilo vrijeme za promjenu, onda je 12-godišnjica lansiranja Ascend P1, modela koji je započeo priču o P seriji, predstavljala idealan momenat da se desi.

Ipak, ciljevi ostaju isti - Pura uređaji nastavljaju da budu mjesto gdje se rađaju inovacije na polju mobilne fotografije i estetike. Zato je najbolje da ne dužimo, već da odmah pređemo na stvar.

Šta je to što Huawei Pura 70 Ultra nudi i kako se ovaj uređaj pokazao na našem testu - saznajte u nastavku.

Huawei Pura 70 Ultra DIZAJN

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić
  • Dimenzije: 162,6 x 75,1 x 8,4 mm
  • Težina: 226 g
  • Materijal: Aluminijum, staklo, eko koža
  • Zaštita: IP68, Crystal Armor Kunlun Glass
  • Zvučnici: Stereo
  • SIM: Dual Nano-SIM
  • Ostalo: USB-C (USB 3.1), IR dioda

Postoje mnoge stvari za koje treba skinuti kapu Huawei-ju, a želja da se ne zadržava na istom dizajnu i da uvijek proba nešto novo je jedna od njih.

Nakon Rococo Pearl trodimenzionalne teksture na poleđini prošlogodišnjeg uređaja, zadnja strana Pura 70 Ultra modela je ovaj put izrađena od eko kože koja je prožeta detaljima u obliku slova "X", koja nije klizava pod prstima i na kojoj nije moguće ostaviti otiske. Ipak, najupečatljiviji detalj na poleđini je svakako redizajnirano ostrvo kamere, veoma neobičnog oblika, koje je izrađeno od metala i stakla.

Kako bi telefon udobno ležao u ruci, ivice poleđine se "prelivaju" ka blago zakrivljenom aluminijumskom ramu, na kom se mogu pronaći klasični tasteri, IR dioda, fiokica za SIM i USB-C port. Za razliku od prošlogodišnjeg modela, otvore zvučnika nismo pronašli i na gornjoj strani uređaja, već samo na dnu i u slušalici. Ovo je nešto što bismo sigurno zamjerili zbog simetrije "ispaljivanja", međutim, uporedni test je pokazao da su zvučnici Pura 70 Ultra ne samo glasniji, već i da proizvode kvalitetniji zvuk u odnosu na P60 Pro.

Ergonomija uređaja je upotpunjena 2.5D zaštitnim staklom koji prekriva ekran, odnosno koji je identično "preliven" na sve četiri strane, kao i poleđina.

Kada već spominjemo zaštitno staklo, veoma je bitno naglasiti da je u pitanju nova generacija Kunlun Glass-a, koju Huawei naziva Crystal Armor, a za koju tvrdi da je 300% otpornija na ogrebotine i 100% na lom usljed pada. Ovo nije nešto što testiramo, te ćemo morati da kompaniji vjerujemo na riječ, ali nam je svakako drago da postoji fabrički zalijepljena zaštitna folija - zlu ne trebalo.

Tu je i IP68 sertifikat otpornosti na prodor tečnosti i sitnih čestica, pa korisnici neće morati da brinu o upotrebi svog uređaja na kiši, u blizini vode ili u prašnjavim sredinama.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Za one kojima otporniji ekran i IP68 oznaka nisu dovoljni, Huawei je u kutiju ubacio i plastičnu zaštitnu masku, koja je ne samo korisna, već, po našem mišljenju, i najljepša futrola koju je neki proizvođač poklonio uz svoj telefon - teksturirana, sa alternativnim dezenom koji savršeno odgovara dizajnu samog uređaja.

Nažalost, neki nedostaci postoje, ali ih nije moguće vidjeti golim okom. Prvi je taj da će korisnici isključivo morati da se oslone na Dual-SIM fiokicu usljed nedostatka eSIM podrške. Drugi, i daleko veći nedostatak je taj da, iako NFC postoji, Huawei i dalje nije pronašao rješenje da kroz svoju Wallet aplikaciju omogući beskontaktno plaćanje kod nas. Drugim riječima, ukoliko mbanking aplikacija koju koristite ne podržava plaćanje telefonom, a ne želite da menjate banku, moraćete da nosite karticu sa sobom.

VIŠE O EKRANU I PERFORMANSAMA HUAWEI PURA 70 ULTRA TELEFONA PROČITAJTE U NASTAVKU ČLANKA.

Huawei Pura 70 Ultra EKRAN

Izvor: Mondo / Stefan Stojanović
  • Ekran: LTPO OLED
  • Dijagonala: 6,8 inča
  • Rezolucija: 1.260 x 2.844 piksela, 460 ppi
  • Brzina osvježavanja: Od 1 do 120 Hz
  • Nivo osvjetljavanja: Do 2.500 nita
  • Prikaz: 10-bitni, HDR10

Ni na tren nismo posumnjali da li će Huawei povući prave poteze kada je u pitanju odabir ekrana, a Pura 70 Ultra je još jedna potvrda toga.

Prednju stranu krasi flagship displej u pravom smislu te riječi, čiji LTPO OLED panel sada može da se osvjetljava do 2.500 nita. Drugim riječima, nije bitno da li se sadržaj posmatra na direktnom sunčevom svjetlu ili u mrklom mraku - prikaz će ostati jasan i čitak, a boje će zadržati svoj kvalitet. Uglovi gledanja su takođe odlični, pa bilo da smo skrolovali kroz društvene mreže, igrali igre ili gledali video klipove, ekran je nudio živopisan i detalj prikaz, kako god da smo držali telefon.

U odnosu na prošlu generaciju, dijagonala je nešto veća i iznosi 6,8 inča. Veći ekran je uvijek dobrodošao, pogotovo ako se dimenzije samog uređaja nisu znatno promijenile. U ovom slučaju, milimetar po širini i visini ne pravi značajnu razliku u ruci, ali smanjenje okvira ekrana je u velikoj mjeri poboljšalo imerziju prilikom korišćenja.

Huawei ovo poboljšanje nije donio ni na uštrb rezolucije - naprotiv, kada se 1.260 x 2.844 piksela razvuče na novu površinu, računica pokazuje da je gustina nešto veća nego što je to bio slučaj kod P60 Pro modela. Naravno, veći broj piksela znači i udarac za autonomiju, ali to nije nešto što smo osjetili tokom testa, jer je u podešavanjima podrazumijevano bio uključen Smart režim koji dinamički mijenja rezoluciju kako bi uštedio bateriju. Zahvaljujući LTPO tehnologiji panela, baterija se štedi i dinamičkom promjenom brzine osvježavanja - od 1 do 120 Hz.

Ni mogućnost naprednog prikaza nije izostala. Ekran Pura 70 Ultra telefona nudi 10-bitnu dubinu boje, kao i podršku za prikazivanje HDR sadržaja - kako tokom gledanja videa, tako i tokom listanja fotografija u galeriji.

Huawei Pura 70 Ultra PERFORMANSE i SOFTVER

Izvor: Mondo / Stefan Stojanović
  • Čipset: Kirin 9010
  • Procesor: Osmojezgarni - 1 x Taishan Big (2,3 GHz), 3 x Taishan Mid (2,18 GHz), 4 x Cortex-A510 (1,55 GHz)
  • Grafika: HiSilicon Maleoon 910 MP4
  • RAM: 16 GB, LPDDR5X
  • Interna memorija: 512 GB UFS
  • Korisnički interfejs: EMUI 14.2

Jedan od najzanimljivijih detalja na zvaničnoj listi specifikacija je to što uopšte nije navedeno koji čipset pokreće Huawei Pura 70 Ultra telefon. Srećom, znamo da je u pitanju Kirin 9010, rješenje domaće proizvodnje koje je Huawei sam dizajnirao.

Nismo imali iluzije o tome šta možemo da očekujemo. Apple, Samsung, Qualcomm i Mediatek imaju pristup tehnologijama koje im omogućavaju da svoje čipove izrađuju na 3 ili 4 nm proizvodnom procesu, dok je Huawei morao da se snalazi kako ume, pa je svakako impresivno to što je uopšte uspio da koristi 7 nm proces.

Naravno, ovo znači da Kirin 9010 nije na nivou najboljih čipseta današnjice kao što su Snapdragon 8 Gen 3 i Dimensity 9300, pa po svojoj snazi pripada višoj srednjoj, a ne flagship klasi. Srećom, šta god da smo radili, iskustvo korišćena Pura 70 Ultra telefona je bilo brzo, glatko, bez ikakvih štucanja ili problema. Razlike su zaista primjetne samo u onim najzahtjevnijim zadacima, poput intenzivnih gejming naslova ili obrade video materijala.

Izvor: Stefan Stojanović

Kada je u pitanju softver, Huawei Pura 70 Ultra pokreće EMUI 14.2 korisnički interfejs, zasnovan na Android-u, kojem na raspolaganje stavlja 16 GB RAM i 512 GB interne memorije.

Ukoliko ste prethodnih godina imali priliku da koristite Huawei telefon, osjećaćete se kao kod kuće. U suprotnom, dočekaće vas jedan veoma intuitivan interfejs, modernog dizajn, prepun korisnih funkcija i dodataka.

Bilo da redovno pratite tehnologiju ili ne, sigurni smo da ste i sami čuli da Huawei uređaji ne posjeduju Google aplikacije, i to je tačno - oslanjaju se na HMS. Međutim, tokom godina su na raspolaganju bila različita rješenja koja su omogućavala da se to zaobiđe, poput GSpace-a i GBox-a, ali Pura 70 Ultra donosi najveće unapređenje na ovom polju koje smo do sada vidjeli, a ono se zove microG.

Onima koji su nekada pokušali da zaobiđu YouTube reklame na svom pametnom telefonu će microG sigurno biti poznato ime. U pitanju je rješenje koje Google aplikacijama na raspolaganje stavlja neophodne datoteke, bez potrebe za Google servisima. Drugim riječima, korisnici Pura 70 serije sada mogu jednostavno da u AppGallery prodavnici pretraže željenu aplikaciju, kao što je Google Maps, a ona će besprijekorno raditi, bez virtuelizacije!

VIŠE O KAMERAMA, BATERIJI I CIJENI HUAWEI PURA 70 ULTRA TELEFONA PROČITAJTE U NASTAVKU ČLANKA.

Huawei Pura 70 Ultra KAMERE

Izvor: Mondo / Stefan Stojanović
  • Glavna kamera: 50 MP, sensor-shift OIS, f/1.6 - f/4.0, 1", PDAF, Laser AF
  • Telephoto kamera: 50 MP, f/2.1, sensor-shift OIS, 3,5x optički zum, f/2.1, 90 mm, PDAF
  • Ultraširokougaona kamera: 40 MP, f/2.2, 13 mm, AF
  • Selfi kamera: 13 MP, f/2.4

Huawei P serija uređaja je poznata po kvalitetu kamera koje je implementirala u prošlosti, a kao njen nasljednik, Pura 70 Ultra je morala da ispuni ne velika, već ogromna očekivanja - i nije razočarala.

Ultra Lightning sistem kamera na poleđini donosi poznatu, ali i unapređenu postavku, i to u vidu glavnog, telephoto i ultraširokougaonog senzora. Glavni senzor, kao i prošle godine, donosi promjenljivi otvor blende, ali je njegova rezolucija ovaj put 50 MP, a veličina 1 inč. Ono što je posebno interesantno je da je ovaj modul sada motorizovan, te blago iskače iz svoje ravni prilikom upotrebe, a sve kako bi profil telefona bio tanji. Unapređenje u rezoluciji dobile su i sekundarne kamere, ali brojke na papiru su manje važne. Daleko je važnije kako su se kamere pokazale na delu.

Odgovor je - fenomenalno! Glavna kamera svojim kvalitetom preskače sve konkurente, a fotografije koje proizvodi su nevjerovatno detaljne, oštre, tačnih boja, bez ikakvih tragova artefakta i šuma. Veličina senzora pogotovo dolazi do izražaja u noćnim uslovima, gdje se slike zadržavaju svoju oštrinu, boje svoj kvalitet, a gdje dinamički raspon pokazuje svu svoju širinu.

Ono što je posebno interesantno jeste da glavna kamera u svakom momentu želi da zamrzne vrijeme, pa čak i kada smo pokušavali da uslikamo objekat u pokretu, bilo da je to čovjek ili automobil, rezultat je bio besprijekorno čist u dobro osvjetljenim uslovima. Zbogom mutnim fotografijama.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Velika unapređenja smo vidjeli i na sekundarnim kamerama. Bilo da smo željeli da uslikamo portretnu fotografiju, udaljeni objekat, makro scenu ili širinu nekog prostora, kvalitet je bio na vrhunskom nivou, čak i kada je Sunce zašlo iza horizonta.

Huawei Pura 70 Ultra BATERIJA i PUNJENJE

  • Baterija: Litijum-polimerska
  • Kapacitet: 5.200 mAh
  • Punjenje: 100 W žično, 80 W bežično

Ispod "haube" Huawei Pura 70 Ultra telefona nalazi se baterija kapaciteta 5.200 mAh, koja se tokom korišćenja pokazala više nego solidnom, pogotovo ako uzmemo u obzir manje efikasni proizvodni proces čipseta.

Redovno smo uspijevali da izguramo dva dana prije nego što smo morali da bateriju dopunimo, ali imajte na umu da je to subjektivna brojka i da će u velikoj mjeri zavisiti od korisnika do korisnika, odnosno različitih navika korišćenja. Ukoliko vam je potrebna objektivnija cifra, u PCMark sintetičkom testu smo uspjeli da ostvarimo rezultat od 12 sati i 25 minuta.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Srećom, bilo da pripadate aktivnijim korisnicima ili ne, od velike pomoći će vam biti SuperCharge punjač snage 100 W koji smo pronašli u kutiji, a pomoću kojeg smo telefon za 15 minuta uspijevali da napunimo nešto iznad 50%. Za punjenje od 0 do 100 odsto nam je bilo potrebno oko 50 minuta.

Huawei nije zaboravio ni ljubitelje bežičnog punjenja koji, uz odgovarajući punjač, na raspolaganju imaju mogućnost punjenja snagom do 80 W.

Huawei Pura 70 Ultra CENA

Izvor: Mondo / Stefan Stojanović

Huawei Pura 70 Ultra košta oko 1.580 evra.

Huawei Pura 70 Ultra UTISCI

Izvor: Mondo / Stefan Stojanović

Nakon vremena provedenog sa Huawei Pura 70 Ultra telefonom, naš utisak je da je u pitanju uređaj izvanrednog dizajna, sa fantastičnim ekranom i više nego solidnom baterijom. Čipset nije na nivou flagship modela današnjice, ali to je podatak koji će značiti samo onima koji žele da igraju najintenzivnije igre sa najvišim detaljima. Rad u svim ostalim aplikacijama je besprijekoran, a novo rješenje za instalaciju Google aplikacija je iskustvo korišćenja podiglo na mnogo viši nivo nego što je to prethodnih godina bio slučaj.

Naravno, glavna odlika ovog telefona je fantastičan sistem kamera, pa ukoliko je to karakteristika koja vas najviše privlači, nećete pronaći bolje - Pura 70 Ultra će biti idealan telefon za vas.

(MONDO)

Tagovi