Dolijalo!

Amerikanci konačno podnose tužbu protiv Facebook imperije: Za to vrijeme Zukerberg prodaje dionice svoje firme!

Autor Dragana Božić

Zaradio već 280 miliona dolara!

Američke države predvođene Njujorkom provode istragu protiv kompanije Facebook zbog mogućeg kršenja povjerljivosti.

Veoma uskoro će podnijeti i tužbu protiv ovog tehnološkog giganta!

Ovo bi bila druga velika žalba u ovoj godini, odnosno spor, protiv velikih tehnoloških kompanija, pošto je u oktobru tamošnje ministarstvo pravde tužilo kompaniju Google, odnosno Alphabet. Jedan izvor je naveo da više od četrdeset država će učestvovati u ovoj tužbi. Iz kompanije Facebook su odbili da daju komentar, kao i iz pravobranilaštva Njujorka.

Savezna komisija za trgovinu, čiji su se članovi sastali u srijedu (2. decembar) su mogli da podnesu žalbu sudiji za upravno pravo ili u okružnom sudu. Još uvijek nije poznato šta će se nalaziti u žalbi. Pretpostavlja se da će biti govora i o pokušajevima kompanije Facebook da strateški kupuje manje potencijalne rivale. To uključuje Instagram 2012. godina i WhatsApp 2014. godina, prenosi Reuters.

Predsjednik te kompanije, Mark Zukerberg je polemisao pred kongresom da je omogućio Instagram i WhatsApp društvenim mrežama da od malih i beznačajnih kompanija postanu to što jesu danas. Ministarstvo pravde i FTC (Federal Trade Commission) su 2019. godine počeli istragu protiv kompanija kao što su Google, Facebook, Apple i Amazon.

Dok se sprema tužba, Mark Zukerberg je počeo da prodaje dionice Facebook-a od devetog novembra, a do sada je zaradio 280 miliona dolara, prenosi TheNextWeb.