• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Facebook dobija svoju kriptovalutu i to početkom sljedeće godine!

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Facebook je izgubio brojne partnere kako bi ostvario cilj.

 Libra Facebook kriptovaluta Izvor: MONDO / Facebook

Kompanija Facebook je prošle godine u junu predstavila svoju kriptovalutu pod nazivom Libra, da bi ona potom bivala odložena u nedogled.

Poslije svih prepreka, ona bi mogla konačno da ugleda svjetlost dana, i to početkom naredne godine.

Kako tvrdi Financial Times, troje neimenovanih ljudi je ukjučeno u ovaj projekat, što sugeriše da će Libra biti limitirana verzija onoga što je Facebook originalno zamislio. Ona je prvobitno trebala da predstavi nekoliko digitalnih novčića, dok bi neke od njih predstavljale fizičke valute kao na primer američki dolar, dok bi druga bila sačinjena od svih novčića.

Sada, Libra bi navodno trebala da predstavi samo jednu valutu, onu koja je povezana sa američkim dolarom. Ipak ona će imati veliku konkurenciju pošto su iste postale veoma popularne, te kompanije kao Coinbase, Tether Limited i Paxos imaju svoju verziju iste, a njihovo tržište ide od stotinu miliona do čak milijarde dolara. Poenta tih digitalnih novčića je da predstavi stabilnu valutu, za razliku od kriptovaluta kao što je Bitcoin.

Da bi stigla do te pozicije, Libra je morala da ukine partnerstva sa brojnim kompanijama, izdvaja se najviše PayPal, te je isto tako morala da angažuje nove ljude u upravi, kao što je trenutni predsjednik kompanije Stuart Levi. Mnoge centralne banke i regulatori su bili zabrinuti zbog ove valute, te je zbog tog razloga i promijenjena odluka da to bude samo digitalni novčić koji je u vezi sa američkim dolarom.

Pretpostavlja se da će Facebook uskoro predstaviti i Libra “novčanik” koji se originalno zvao Calibra, da bi u maju ove godine promijenio ime u Novi. Uz pomoć istih, moći ćete preko aplikacije da šaljete i primate Libra tokene, i to preko Messenger i WhatsApp aplikacija.

Da li biste vi kupili Facebook kriptovalutu?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Mondo / Mashable / Techcrunch)

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS