Drugačiji OS

Harmony OS 2.0 stiže na Huawei telefone već narednog mjeseca

Autor Vesna Kerkez

Huawei bi trebao da počne sa ažuriranjem svojih uređaja na Harmony OS već od narednog mjeseca, ali do sad nismo imali prilike da vidimo i čujemo detalje o svemu što novi Huawei operativni sistem donosi.

Harmony OS 2.0
Izvor: YouTube / CREATOR VIDEO

HarmonyOS se zvanično i dalje nalazi u beta fazi, ali je nedavno objavljeni video na Weibo društvenoj mreži prikazao novine koje će novi Huawei operativni sistem donijeti sa sobom 

Po ugledu na MIUI i iOS, HarmonyOS će imati dio sa obavještenjima koji se poziva prevlačenjem prstom na lijevoj polovini ekrana, dok će prevlačenje sa desne strane pozvati novi kontrolni centar. Ovo je prvo uveo Apple, da bi se novi kontrolni centar brzo našao i na Xiaomi MIUI telefonima sa Andorid 11 OS-om. Tu je i pretraga telefona prevlačenjem prsta po ekranu na dole, kao što smo to navikli od Huawei GUI-ja.

Gestovi su i dalje najbitniji dio navigacije, i funkcionišu kao na Apple iOS-u, pa tako prevlačenje na ikonicama na gore otvara dodatni kontekstualni meni sa prečicom. Sve na telefonu djeluje veoma brzo, što je i očekivano jer je u pitanju beta verzija sa prilagođenim aplikacijama, pa ćemo tek vidjeti kakva će situacija biti kada se na telefon instalira veliki broj aplikacija drugih proizvođača.

Bitno je da HarmonyOS vizuelno ne odskače mnogo od EMUI GUI-ja, što je vjerovatno i bila namjera kako bi tranzicija na novi OS bila bezbrižnija. EMUI ima korisnički interfejs sa svojim specifičnostima koji je razvijan godinama unazad pa i ne bi imalo mnogo smisla da odustane od njega čak iako prelazi na novi OS.

Ono što i dalje ne znamo je da li se HarmonyOS bazira na Android ili nekom drugom operativnom sistemu, što vrlo vjerovatno i nećemo saznati dok ne počne da stiže update na Huawei telefone.