Nije malo

Digitalno oglašavanje: Kompaniji Google prijeti kazna od 25 milijardi evra

Autor Dušan Volaš

Ukoliko tužbe zbog nepoštene prakse digitalnog oglašavanja budu uspješne, Google će morati da plati 25 miliona evra odštete.

Izvor: Unsplash

Kompaniji Google prijeti novčana kazna zbog dvije predstojeće tužbe koje će biti podnijete u narednim nedeljama britanskom i Holandskom sudu. Ukoliko tužbe budu uspješne, Google će morati da plati kaznu od ukupno 25 milijardi evra zbog nepoštene prakse digitalnog oglašavanja.

"Vrijeme je da Google ispuni svoje obaveze i plati za štetu koju je nanio ovoj važnoj industriji. Zbog toga danas najavljujemo ove poteze u dve jurisdikcije kako bismo dobili nadoknadu za izdavače iz Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva", kažu iz advokatske firme Geradin Partners, koja stoji iza pogođenih izdavača.

Portparol Google-a je rekao za Reuters da su tužbe "špekulativne i oportunističke", kao i da kompanija planira da se "grčevito bori".

Tužba u Velikoj Britaniji imaće za cilj da vlasnici sajtova sa reklamnim banerima budu kompenzovani, uključujući tradicionalne izdavače, dok je tužba holandskom sudu otvorena za sve pogođene izdavače.

Vijest o tužbama dolazi u nezgodno vrijeme za Google, bar kada je hardver u pitanju, jer se očekuje da kompanija u narednim nedjeljama lansira svoje nove pametne telefone - Pixel 7 i Pixel 7 Pro.