• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

60 miliona dolara kazna za Google zbog praćenja lokacije korisnika

Autor Dušan Volaš

Čak i kad želite da Google prestane da vas prati - kompanija vam to ne dozvoljava, otkrivaju sudska dokumenta.

 Kazna za Google zbog praćenja lokacije korisnika Izvor: MONDO portal/ScreenShot.

Google će morati da plati 60 miliona dolara australijskim korisnicima koje je prevario u vezi sa opcijama za praćenje preko njihovih telefona u periodu od početka 2017. do kraja 2018. godine.

Australijska tela nadležna za rešavanje pitanja i zaštitu korisnika optužila su Google da je kompanija nastavila da ih prati i nakon što su oni kliknuli No ili Do Not Collect u okviru Location History i Web & App Activity opcijama.

Možda će vas zanimati

Sudija, koji je vodio slučaj protiv kompanije Google je rekao da ljudi koji se "razumno ponašaju" ne bi pomislili da bi omogućavanje praćenja Aktivnosti na vebu i u aplikacijama, takođe dalo kompaniji Google dozvolu da koristi njihove podatke o lokaciji, jer veb obrazac nije naveo nikakvu posebnu referencu na lokaciju.

Iako Google tvrdi da je ovim povređena privatnost "tek nekolicine ljudi", australijski sud je objavio da je problem pogodio najmanje 1,3 miliona ljudi, što je daleko od onog što Google tvrdi i dalje.

Na saslušanju u Federalnom sudu 13. avgusta je rečeno da je Google pristao na kaznu od 60 miliona dolara. Gigant iz Mauntin Vijua je, takođe ažurirao podešavanja i objašnjenja koja su i bila osnova žalbe 2018. godine. Sud je, takođe zatražio od Google kompanije da preduzme mjere kako bi obezbijedio posvećenost poštovanju i edukovao svoje osoblje o australijskom zakonu o potrošačima.

Za Google je "tek nekolicina ljudi" zapravo 1,3 miliona korisnika, i to samo u Australiji!

Australijski sud

Google u svoju odbranu već sad kaže da je riješio problem pre nego što je pokrenut postupak Federalnog suda i da je promijenio način na koji upravlja podacima o lokaciji.

"Mnogo smo uložili u to da informacije o lokaciji učinimo jednostavnim za upravljanje i lakim za razumijevanje pomoću alata koji su prvi u industriji to omogućili, kao što su kontrole za automatsko brisanje, dok značajno smanjujemo količinu uskladištenih podataka. Kao što smo pokazali, posvećeni smo stalnom napretku koji korisnicima daje kontrolu i transparentnost, istovremeno pružajući najkorisnije moguće proizvode", objavio je Google nakon presude o kojoj nije rekao ni jednu riječ.

Pogledajte kako da obrišete podatke o lokaciji korak po korak:

Na postoji način da ih isključite

SAD su tužile Google ranije ove godine zbog obmanjujućih praksi praćenja lokacije svojih korisnika. U tužbi se navodi da Google prati potrošače čak i kada isključe istoriju lokacija i u stvarnosti ne postoji način da spriječi kompaniju da prikuplja i profitira od podataka o lokaciji.

Google koristi te informacije za kreiranje detaljnih korisničkih profila kako bi privukao oglašivače i ponudio im njihove podatke za ciljano oglašavanje.

Zbog istih stvari i Evropa tuži Google, pa je jasno da kompanija ima pune ruke posla što se priprema i sudskih borbi tiče. Svakako, ovo je vrlo loše saznanje za sve nas i otkriće, ako ovo to uopšte i jeste, koje jasno stavlja do znanja da je Android besplatan da bi bio monetizovan na mnoge druge načine.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS