Pravi trenutak da zastanemo, razmislimo i osmislimo bolji svijet za sve

Džeko iz izolacije čestitao Međunarodni dan djeteta: Lično, teško mi pada jer ne mogu biti sa svojom djecom

Autor Nebojša Šatara

Kapiten Bosne i Hercegovine Edin Džeko, koji je pozitivan na korona virus, iz samoizolacije je čestitao Međunarodni dan djeteta dirljivom porukom objavljenom na društvenim mrežama.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Centarfor Rome, koj je i ambasador UNICEF-a više od decenije, oglasio se na društvenim mrežama povodom Međunarodnog dana djeteta.

Njegovu izjavu prenosimo u cjelosti...

"Dobro vam jutro dragi prijatelji, djeco i mladi Bosne i Hercegovine. Više od 10 godina nosim titulu ambasadora UNICEF-a, koja spada među najznačajnije u mojoj karijeri i u životu uopšte. Danas, na Međunarodni dan djeteta, želim sve da vas podsjetim na naše dužnosti i obaveze prema djeci i mladima. Dužni smo da ih štitimo, volimo i podržavamo. Ne zato što to piše u Konvenciji o pravima djeteta, nego zato što to zaslužuje svako dijete. Ono koje ima roditelje, krov nad glavom sve prilike i mogućnosti, ali i svako dijete koje nema ono što većina nas danas prisutnih podrazumijevamo. A svako dijete na svijetu, iako svako različito, ima ista prava. Kao ambasador UNICEF-a, ali i kroz svoj lični angažman upoznao sam i saznao da imamo puno djece koje nemaju prilike da imaju sve privilegije srećnog djetinjstva - porodicu, dom, priliku za obrazovanje, sigurnost, uslove za učenje, zdravlje i zdravstvenu brigu, pa ni ljubav...

I treći nalaz pozitivan na koronu!

Džeko je inače, prema navodima italijanskih medija i treći put bio pozitivan na kovid-19 i sigurno će propustiti utakmicu protiv Parme predstojećeg vikenda.

Virusno opterećenje je bilo malo prilikom drugog testiranja pa su se u Romi nadali da bi se bh. napadač mogao vratiti u nedjelju na duelu Serije A. Međutim, novinska agencija ANSA izvještava da se treći test takođe vratio s pozitivnim rezultatom i da se Džeko neće vratiti na teren protiv Parme, čak i ukoliko dobije negativan test večeras.

Džeko je zbog korona virusa propustio utakmicu Rome protiv Đenove te tri duela reprezentacije BiH.

Vjerujem da previše stvari podrazumijevamo, da previše važnih pitanja prepuštamo na odlučivanje, posebno kad je riječ o pravima djeteta, a da ne pokušamo da utičemo na to, da odluke budu u najboljem interesu djeteta. A imamo odgovornost. Još važnije, imamo generacije djece i mladih čiji glas je čist i jasan. Djeca i mladi govore o sebi i za sebe. Mi treba da ih čujemo i da pomognemo da se njihov glas i dalje čuje. Jer su oni budućnost i budućnost pripada njima"

Ovogodišnji Međunarodni dan djeteta obilježavamo u specifičnim okolonostima. Lično mi ovaj trenutak teško pada jer na ovaj dan ne mogu da budem sa svojom djecom i ne mogu da budem ni sa vama da kroz druženje uživo proslavimo praznik. Ko zna, možda je ovo u stvari pravi trenutak da zastanemo, razmislimo i osmislimo bolji svijet i prije svega bolje nas jer samo ako smo mi bolji svakog dana i svijet će postati bolji za svako dijete i za svaku mladu osobu. Pravi je trenutak da budemo pametni i hrabri. Da poštujemo mjere, da nosimo maske, držimo razmak koliko god to teško bilo. Jer će proći, vjerujte. Da brinemo o higijeni i da brinemo jedni za druge jer i kad ne možemo da se zagrlimo, možemo da pružimo jedni drugima riječi ohrabrenja, podrške i ljubavi.

Vas djecu i mlade molim, tražite pomoć i podršku kad god osjetite da vam je to potrebno. Bez straha, bez stida. Slobodno. Svojim glasom, porukom, crtežom, znakom. Tu smo jedni za druge. Moja poruka vama, djeci, mladima i odraslima je da treba da radimo dvije stvari. Prvo - da poštujemo mjere da bismo se što prije vratili u škole, na treninge, na posao. Drugo - da iskoristimo sve ove trenutke i osmislimo ponovo svijet, bolji, pravedniji, prikladniji za svako dijete u Bosni i Hercegovini, uključujući djecu izbjeglice i migrante, koji trenutno borave u našoj zemlji, ali i za baš svako dijete na svijetu.

Čuvajte sebe, čuvajte svoje najbliže. Maštajte, igrajte se. Vjerujte u sebe. Govorite glasno i jasno. Osmislite ponovo svijet po mjei svakog čovjeka. Sretan vam Međunarodni dan djeteta. Hvala vam i veliki pozdrav", rekao je Džeko.

(mondo.ba)