Hrabre sreća prati!

"Zmajevi" nikad nisu pobijedili Francusku: Može li se desiti čudo na "Grbavici"? ANKETA

Autor Nebojša Šatara

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine nije nikada pobijedila Francusku u dosadašnje četiri međusobne utakmice.

Izvor: Anadolija

Večeras od 20.45 po peti put će odmjeriti snage sa aktuelnim prvacima svijeta, ali prvi put na sarajevskoj "Grbavici".

"Trikolori" su dosad ubilježili dvije pobjede nad "zmajevima" - u prijateljskom susretu na "Koševu" 2006. godine bilo je 1:2 iako je BiH povela golom Sergeja Barbareza, da bi četiri godine kasnije, pogoci Karima Benzeme i Florana Malude bili presudni takođe na stadionu "Asim Ferhatović - Hase" (0:2).

BiH - Francuska 1:2
Izvor: Youtube/Jasmin Bešić

Ipak, selekcija BiH je dva puta uspjela i da ostane neporažena u dvobojima sa francuskom reprezentacijom.

Bilo je to 2004. godine u Renu, kada je Ivica Grlić osigurao remi poništivši pogodak Pegija Luindule u prvoj međusobnoj, ali prijateljskoj utakmici (1:1).

Zvanični duel za bodove u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini odigran je u oktobru 2011. i "zmajevi" su tada osvojili bod na "Parku prinčeva".

Dugo je BiH vodila golom Edina Džeke, da bi iz prestrogo dosuđenog penala izjadnečenje Francuzima donio Samir Nasri.

Francuska - BiH 1:1
Izvor: Youtube/ESPN

Peti pokušaj protiv apsolutnog favorita i aktuelnog svjetskog šampiona po BiH je došao u prilično nezgodnom trnutku - smjena generacija, bez selektora Ivajla Peteva, koji je pozitivan na korona virus, mnogo nepovjerenja i otrovnih strelica prema reprezentaciji BiH iz dijela javnosti, ali opet, fudbal je čudna igra u kojoj bolji ne pobjeđuje uvijek.

Pomoćnik selektora Peteva Elvir Rahimić je otkrio recept kako treba igrati protiv prvaka svijeta - kompaktno, agresivno i jako od strane cijelog tima, ali neophodna je i barem jedna vanserijska partija nekog od pojedinaca BiH da se makar otkine bod Francuskoj.

A taj pojedinac mogao da bude Miralem Pjanić, koji večeras igra svoju 100. utakmicu u dresu "zmajeva" zbog čega je na sinoćnjem zvaničnom treningu iz ruku predsjednika FS BiH Vice Zeljkovića i generalnog sekretara Adnana Džemidžića primio poseban poklon - dres BiH sa brojem 100.

I naravno sreća, a ona vidjeli smo milijardu puta prati hrabre!

Utakmica trećeg kola grupe D kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo "Katar 2022" između Bosne i Hercegovine i Francuske zakazana je za na stadionu "Grbavica" sa početkom u 20.45 sati. Sudija će biti Italijan Daniele Orsato. 

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posjetite Mondo Pređi na sajt