Rival bio Kolo Kolo!

Zaboravljeni trofej Crvene zvezde: Igrale dvije velike klupske legende, a umalo da izgube ogroman pehar!

Autor Dragan Šutvić

Senzacionalna priča iz 1962. godine.

Izvor: MN PRESS

Pre ideja o formiranju Superlige, ili onog Internacionalnog kupa koji najbogatiji igraju između sezona, prije nego što je bilo popularno praviti ekskurzije u Sjevernoj Americi i jugoistočnoj Aziji, na turneje su išli i srpski klubovi.

Utakmice sa lokalnim timovima, na nekom drugom kontinentu, donosile su finansijska sredstva, kvalitetne provjere protiv timova koji gaje drugačiji stil, a nerijetko i pehare. Sa jednog takvog turnira Crvena zvezda donijela je u Beograd ogroman trofej.

Davne 1962. godine Crvena zvezda igrala je turnir u Santijagu, glavnom gradu Čilea. Rivali su bili renomirani - brazilski Botafogo, lokalni Kolo Kolo i još jedan gost iz Evrope, ekipa Ferencvaroša, a beogradski crveno-bijeli upisali su dvije pobjede i remi...

Sa turnira u Čileu Crvena zvezda ponela je lepe uspomene, a publici na stadionu Nacional predstavila se u izuzetnom svjetlu. Pokazali su fudbaleri iz Jugoslavije da su vrlo kvalitetan tim i zasluženo su osvojili trofej na ovom turniru. Ali, umalo da bez njega stignu do svog stadiona...

Najmlađi član delegacije Crvene zvezde Toma Milićević dobio je zadatak da od Santijaga do Beograda bude čuvar trofeja! Velika čast, ali i velika odgovornost držali su ga na oprezu većim dijelom puta, ali se trofej nekako izgubio na aerodromu!

Legendarni trener u omladinskoj školi crveno-bijelih ipak je imao sreće, ogroman trofej u obliku tanjira je pronađen i na kraju je bezbjedno stigao do klupskog muzeja. Danas je izložen, uz ostale eksponate, na zapadnoj tribini stadiona Rajko Mitić.

Sastav Crvene zvezde na turneji: Vukićević, Durković, Tomić, Ivoš, Šijaković, Popović, Maravić, Melić, Andrejić, Šekularac, Stipić. Jedini igrač koji je ulazio sa klupe bio je Rudinski.

Izvor: MN PRESS

Pored pobjeda nad Botafogom (1:0) i Ferencvarošom (3:2) i remi protiv Kolo Koloa (0:0), crveno-bijeli su na turneji igrali još mečeva. Nakon osvajanja turnira u Santijagu preselili su se u Kolumbiju, gdje su odigrane četiri prijateljske utakmice.

I na tim mečevima predstavnik jugoslovenske fudbalske škole imao je mnogo uspjeha. Pobijeđeni su Amerika Kali (3:0), Deportivo Kali (2:1) i Onse Kaldas (3:1), a jedini neuspjeh upisao je protiv Milionariosa (1:2).

Turneja po Južnoj Americi bila je više nego uspješna. Na sedam odigranih mečeva zabilježeno je pet pobjeda, uz poraz i remi, a gol-razlika od 13:6 pokazuje koliko je Zvezda bila ubjedljiva.

(MONDO)