UPOZNAJTE IH!

Srbin od 1.000.000€, susret poslije 58 godina i nepoznati Estonci: Ko su rivali Partizana u Konferencijskoj ligi?

Autor Dragan Šutvić

Crno-bijeli su saznali imena rivala u novom UEFA takmičenju - Gent su prošle godine mogli da vide u Beogradu, Anortozis se vraća u Humsku poslije skoro šest decenija, a Flora iz Talina je velika nepoznanica.

Izvor: MN Press/Profimedia

Fudbaleri Partizana uspjeli su da se plasiraju u grupnu fazu u inauguracionoj sezoni Konferencijske lige, najnovijeg UEFA takmičenja.

Crno-bijeli su dan poslije eliminisanja Santa Klare u plej-ofu saznali svoje rivale na putu ka evropskom proleću - to su Gent, Flora i Anortozis!

Partizan će tokom jeseni igrati protiv predstavnika Belgije, Estonije i Kipra, i pokušati da kroz šest mečeva zauzmu jedno od prva dva mesta. Izbjegnuti su rivali poput Totenhema, Rome i AZ Alkmara, pa je ekipa Aleksandra Stanojevića dobila dobar žrijeb posle nekoliko teških "izvlačenja kuglica" tokom kvalifikacija.

Partizan će se boriti za jedno od dva mjesta, a od ove sezone ona imaju različitu vrednost - prvoplasirani iz grupne faze ide direktno u osminu finala, dok će drugoplasirani imati jednu rundu više, pošto će "ukrstiti koplja" sa timovima koji budu trećeplasirani u grupama Lige Evrope. Dobri rezultati Partizana mogli bi da "poguraju" Srbiju ka dva mhesta u Ligi šampiona.

Vrijeme je da upoznamo rivale Partizana na putu ka tome.

GENT - DOVELI SRBINA ZA 1.000.000 EVRA

Izvor: Profimedia

Fudbaleri Genta su sada već dobar poznanik srpskih klubova. Ekipa koja je prošle sezone u Ligi Evrope igrala u grupi sa Crvenom zvezdom, sada će imati dva duela sa Partizanom u Konferencijskoj ligi. Belgijanci su ekipa koja je prošle jeseni izgubila oba meča protiv beogradskih crveno-bijlih.

Bilo je prvo 2:1 u Beogradu, potom i 2:0 u Belgiji, pa će Stanojević i njegovi saradnici sigurno imati šta da nauče iz tih mečeva. U međuvremenu, Gent je u Belgiji regularni dio sezone završio na sedmom mjestu i plasirao se u doigravanje za plasman u Konferencijsku ligu. To doigravanje su završili na prvom mjestu i tako "bukirali" sebi mjesto u ovom takmičenju.

Gent je, reklo bi se, imao lakši put ka grupnoj fazi od Partizana. Prvo su izbacili norvešku Valerengu, potom Rigu iz Letonije i na kraju poljskog debitanta u Evropi, ekipu Rakova (poraz 0:1 i pobjeda 3:0).

Inače, Gent je ekipa koja je prije nekoliko dana privukla pažnju i time što su u svoje redove doveli srpskog napadača Darka Lemajića, za kojeg su platili letonskom RFS-u 1.000.000 evra. Od Lemajića se ujedno i očekuje da bude jedna od glavnih uzdanica ekipe. Ali nije on jedini od kojeg će Partizanu prijetiti opasnost.

Loran Depotr je iskusni napadač koji je igrao za Porto i prije par godina sa Hadersfildom čak i u Premijer ligi. Danas Endrju Hjulsager je važan kreativac u njihovoj igri, a važnu ulogu imaju i Žulijen Desar i vezista Vadis Ođiđa Ofoe.

FLORA TALIN - ZA NJIH IGRAJU SAMO ESTONCI

Izvor: Profimedia

Flora Talin je jedan od klubova koji zahvaljujući novom UEFA takmičenju ove sezone prvi put učestvuju u grupnoj fazi u Evropi. Oni su to uspjeli da ostvare iako su u dve kvalifikacione runde bili eliminisani.

Radi se o šampionu Estonije koji je počeo ljeto u borbi za Ligu šampiona. Poslije eliminisanja Hibernijansa sa Malte, uslijedila su dva poraza od varšavske Legije. Preselili su se u borbu za Ligu Evrope, ali je poslije penala od njih bila bolja kiparska Omonija.

Na kraju su se "spustili" do plej-ofa Konferencijske lige, gdje su uspjeli da eliminišu irski Šamrok Rovers i tako ostvare istorijski rezultat. A da uspjeh bude veći - čitavu ekipu Flore čine domaći igrači, fudbaleri iz Estonije!

U njihovoj ekipi ne postoji niti jedan jedini stranac i stoga je jasno da će oni biti možda i najveća nepoznanica crno-bijelima pred međusobne duele. Ipak, čine se kao i ekipa protiv koje bi morali da se ostvaruju pozitivni rezultati...

ANORTOZIS FAMAGUSTA - ISKUSNA EKIPA KOJA ŽELI DA SE POKAŽE

Izvor: MN PRESS

I na kraju, iz posljednjeg šešira, Partizanu je "dopao" Anortozis Famagusta. Kiprani su ekipa koja se poslije 13 godina vraća na evropsku scenu, a koja je proteklu sezonu završila na četvrtom mjestu u domaćem prvenstvu, iza Omonije, Apolona i AEL-a iz Limasola.

Anortozis je davne 2008. bio dio grupne faze Lige šampiona, ali su u međuvremenu imali mnogo razočaranja i finansijskih problema. Sada su se konsolidovali i tokom ljeta uspjeli da se konačno vrate u grupnu fazu UEFA takmičenja. Ispali su od Rapida iz Beča iz kvalifikacija za Ligu Evrope (poraz 3:0 pa pobjeda 2:1), da bi potom eliminisali izraelski Hapoel Ber Ševu (0:0 i pobjeda 3:1).

Susret poslije 58 godina

Inače, Anortozis i Partizan su se jednom sreli u Evropi, ali davne 1963. godine, na početku takmičenja u Kupu šampiona. Partizan je slavio 3:1 i 3:0 u vrijeme kad su crno-beli dres nosili Vladica Kovačević, Milan Galić, Bora Milutinović...

U toj ekipi postoje poznata imena poput Kajla Lafertija, bivšeg napadača Rendžersa, Palerma i Sanderlenda, a tu je i srpski internacionalac Miloš Deletić. Radi se o nekadašnjem fudbaleru Vojvodine, Napretka, Jagodine i Radnika iz Surdulice, koji je tri godine igrao za AEL Limasol, potom prešao u grčki AEK, a ovog leta stigao na pozajmicu u Anortozis. Deletić je za MONDO govorio o Anortozisu.

"Svi smo presrećni što smo se vratili na evropsku scenu. Žrijebom smo zadovoljni, ja pogotovo što ću igrati protiv Partizana. Uprkos dosta problema što se tiče korone koje smo imali tokom ljeta, ali protiv Hapoela smo pokazali da smo dobra ekipa i dovoljno govori. Možemo da budemo konkurentni u grupi i jedva čekamo te utakmice", rekao je Miloš Deletić za MONDO u sklopu reakcija na žrijeb.

Od iskusnih igrača u redovima Anortozisa tu je i Slovenac Denis Popović, Grk Lazaros Hristodopulos je vrlo važan za igru Kiprana kao bivši igrač Olimpijakosa, AEK-a, Bolone, Verone i Sampdorije, a iz regiona je tu i Azer Bušuladžić iz Bosne i Hercegovine.