Fudbal

Edin Džeko pred susret sa starim prijateljem Salahom: Pomogao sam da Mohamed postane ovo što je sada!

Autor Nebojša Šatara

U srijedu uveče na "Đuzepe Meaci" ponovo će se sresti stari prijatelji i saigrači iz Rome, Edin Džeko i Mohamed Salah, ali ovoga puta na suprotnim stranama braneći boje Intera i Liverpula u prvom meču osmine finala Lige šampiona.

Izvor: EPA/MAURIZIO BRAMBATTI/ANSA

Bosanskohercegovački centarfor Edin Džeko i Egipćanin Mohamed Salah zajedno su bili strah i trepet u rimskoj "vučici".

Naime, Salahova karijera je nakon anonimnog perioda u Čelsiju i znakova obećanja u Fiorentini krenula uzlaznom putanjom otkako je stigao u "vječni grad" 2015. godine kada je pod vođstvom Lućana Spaletija stvoren ubitačan tandem sa Džekom.

Zajedno su postigli 58 golova u sezoni 2016/17 i bili vjerovatno najzaslužniji za vicešampionsku poziciju Rome s obzirom da je legendarni Frančesko Toti ispao iz ekipe, a ubrzo je i odlučio da okonča sjajnu karijeru.

Salahovi tadašnji nastupi u Romi, osigurali su mu transfer na Mersisajd, gdje je pod trenerskom palicom Jirgena Klopa postao jedan od najboljih fudbalera svijeta. U Liverpul je stigao za 50 miliona evra, a njegova cijena se najmanje udvostručila.

Izvor: Serena Campanini/Epa/Ansa

"Moram da kažem da sam na neki način i ja pomogao Mou da postane ono što je sada. Super smo se proveli zajedno u Rimu... Tako sam srećan zbog njega, sjajnog dečka koji zaslužuje sve što je postigao", rekao je Džeko o Salahu u nedavnom intervjuu za engleski "Dejli Mejl".

Džeko takođe igra kao preporođen otkako se preselio iz Rima u milanski Inter kao zamjena za Romelu Lukakua, kojeg su navijači "neroazura" brzo zaboravili iako je dao ogroman doprinos za osvajanje "skudeta" prethodne sezone.

Iako Džeko nije bio plodonosan kao Belgijanac, ipak je bio strijelac 14 golova u svim takmičenjima i "pogurao" je tim kad je jako bitno, baš kao što je to učinio u Napulju pogodivši za vrijedan bod na stadionu "Dijego Maradona" (1:1).

Izvor: EPA-EFE/CESARE ABBATE

Time je Inter sačuvao prednost u odnosu na drugoplasiranog gradskog rivala Milan u Seriji A, a osim toga, njegovi pogoci protiv Šahtjora iz Donjecka (2:0), donijeli su i sam plasman u nokaut fazu Lige šampiona, prvi put poslije decenije posta.

Kapiten Bosne i Hercegovine ranije je govorio da će ostati u Romi nakon što je Žoze Murinjo stigao na trenersku klupu, a njegov transfer je dočekan sa dosta skepse u Milanu posebno nakon javne svađe sa bivšim trenerom rimskog tima Paulom Fonsekom.

Međutim, Džeko je dodao novu dimenziju Interovoj igri pod vođstvom trenera Simonea Inzagija, koji je naslijedio Antonija Kontea na "Meaci".

Trener "neroazura" imaće sutra na raspolaganju gotovo cijelu ekipu nakon što se oporavio Alesandro Bastoni, osim Nikole Barele, koji je kažnjen zbog crvenog kartona u porazu od Real Madrida u posljednjem meču grupne faze (2:0).

Džeko bi trebao da bude siguran u napadu protiv Redsa, a jedino je pitanje hoće li mu društvo praviti Lautaro Martinez ili Aleksis Sančez u namjeri da postignu pogotke golmanu Liverpula Alisonu Bekeru.

Izvor: Tanjug/AP/Laszslo Balogh

Redsi i Salah su izbacili tada Džekinu Romu u polufinalu Lige šampiona 2018. godine nakon što je na "Enfildu" bilo 5:2 za domaće, a u revanšu na "Olimpiku" 4:2 za Rimljane, pa su Englezi otišli u finale.

Na tim mečevima u Liverpulu i Milanu, po dva puta su mrežu protivnika pogađali i Salah i Džeko, koji se u posljednjem intervjuu za "Korijere dela Sera" osvrnuo i na predstojeći međusobni duel.

"Odigrali smo dvije izjednačene utakmice protiv Real Madrida. Trebali smo dobiti prvu, ali još uvijek nismo bili na ovom nivou. Liverpul je snažan, ali možemo ga pobijediti ili primiti pet golova", rekao je Džeko.

(mondo.ba)