ZANIMLJIVO

Klub iz Premijer lige radi bizarnu stvar od 60. do 70. minuta: Razotkrili su im plan, mnogi kažu da je ovo varanje

Autor Bojan Jakovljević

Iako nije ništa ilegalno, Sautempton bi ovim potezom mogao da natjera fudbaske čelnike da promijene pravila...

Izvor: Profimedia

Jedno od iznenađenja sezone u Premijer ligi je svakako Sautempton koji na fantastičan način vodi potcijenjeni austrijski trener Ralf Hasenhitl, pa su trenutno u "zlatnoj sredini" - na 10. mjestu.

Igraju vrlo dopadljiv fudbal, sa dosta golova, zato su često znali i da im napune mrežu do vrha, a ono što je takođe zanimljivo je da imaju posebnu taktiku od 60. do 70. minuta koja im daje dodatnu snagu, primijetili su novinari renomiranog "Atletika" nakon analize.

Sautempton je u 14 od 24 utakmice Premijer lige tražio ljekarsku pomoć upravo u magičnih deset minuta - svaki put od 60. do 70. minuta utakmice...

Kada bi njihov ljekarski tim izašao na teren i provjerio u kakvom su stanju igrači koji traže pomoć, tada bi ostatak tima hitro dotrčao do aut-linije i konzumirao energetska pića, energetske gelove, dobijao nove taktičke instrukcije od Hasenhitla... Praktično kao da su uveli tajm-aut!

Sautempton je ovu taktiku koristio samo u mečevima u kojima su imali minimalan zaostatak ili je bilo neriješeno, odnosno nisu pribjegavali ovom triku kada vode ili nemaju šansu da stignu rivala, a uglavom su "padali" napadači.


A, kakva im je statistika? Sautempton je nakon 60 minuta fudbala postigao čak devet golova, ali su u isto vrijeme primili 14. Što će reći da nije baš bilo pretjerano korisno za njih, iako je vrlo lukava i neće biti iznenađenje da i drugi timovi pokušaju da je koriste kada se pročuje za njihovu revolucionarnu ideju.

"Analizirali smo da u tom periodu dolazi do ogromnog energetskog pada i svi su razmišljali kako tome stari na kraj. Igrači uzimaju energetske gelove, koji sadrže maltodekstrin (ugljeni hidrat) koji brzo stiže u krvotok. Nakon deset minuta već se vide napredak i rezultat", rekao je medicinski stručnjak Fil Hejvord koji je radio za Vulverhempton i dodao da to fudbalerima pomaže da izdrže visok tempo do kraja meča.

"Mišićima ponestaje glikogen, pa se unose ugljeni hidrati koji se pretvaraju u glikogen i na kraju u glukozu koju mišići koriste za energiju", poručio je Hejvord o taktici koji su u Engleskoj mnogi ocijenili kao varanje.