ZNATE LI?

Amateri sa ostrva u Pacifiku blizu Svjetskog prvenstva: Predvodi ih klinac i svi ih žele na žrijebu!

Autor Haris Krhalić

Ako se plasiraju na Svjetsko prvenstvo u Kataru biće najveći autsajderi u istoriji.

Izvor: Profimedia

U ovom trenutku poznato je 27 učesnika Svjetskog prvenstva u Kataru, u naredna 24 sata biće potvrđena još dva imena na papirićima na žrijebu - najvjerovatnije Meksiko i SAD - dok će još tri reprezentacije tek u junu "ovjeriti" plasman na završni turnir pošto ih očekuju dodatni baraž mečevi.

Upravo tamo moglo bi da nas dočeka veliko iznenađenje, možda i najveći autsajder koji je ikada igrao na Svjetskom prvenstvu, pošto je u pitanju državica koja nije naročito poznata po bilo čemu, naročito ne fudbalu...

U finalu OFC plej-ofa za interkontinentalne kvalifikacije sastaju se Solomonska Ostrva i Novi Zeland, a jasno je i onima koji nisu toliko upućeni u fudbal ko je favorit. Ipak, u fudbal ne pobjeđuje uvijek bolji, tako da Solomonska Ostrva, ili Solomoni kako ih neki zovu, od 19 časova u Dohi igraju za istoriju.

Prvo su pobijedili Papuu Novu Gvineju (3:2) i sada moraju da se revanširaju Novom Zelandu za poraz od prije četiri godine u istoj fazi plej-ofa, pa bi se onda plasirali u finale gdje će, najvjerovatnije, igrati protiv Kostarike.

Solomonska Ostrva su država u jugozapadnom Pacifiku i član su Komonvelta, a dobili su nezavisnost od Velike Britanije u julu 1978. godine. Ukupna površina uglavnom vulkanskih ostrva je 28.400 kvadratnih metara, a tamo živi oko 650.000 stanovnika, otprilike kao u Crnoj Gori.

Uglavnom preferiraju ragbi, dok im je od fudbala nešto bliži fudbal na pijesku i futsal, iako su i u fudbalu jedna od najuspješnijih reprezentacija u Okeaniji, međutim nikada nisu igrali na prvenstvu svijeta.

Izvor: shutterstock/Peter Hermes Furian

Najviše utakmica u istoriji odigrao je Henri Farodo (64), najbolji strijelac u istoriji je Komins Menapi (36 golova), dok je sada prva zvijezda Rafael Leai (18 godina), ali nijedan od njih nije poznat van svoje države. Zapravo, svi fudbaleri koji trenutno nastupaju za reprezentaciju Solomonskih Ostrva igraju u domaćem prvenstvu koje nije naročito snažno.

Moglo bi se reći da su amateri, ali ih jako dobro vodi španski trener Felipe Vega-Arango sa kojim su u prethodnim kvalifikacijama došlo do finala protiv Novozelanđana, a sad ćemo vidjeti može li i više od toga...

"Rekao sam igračima da ovakvu priliku možda nikad više neće imati i da toga moraju biti svjesni. Ovakve utakmice igraju se jednom u životu. Ne želim da se prepadnemo Novog Zelanda, koliko god oni bili profesionalci. Nas je jedanaest, njih je jedanaest, i imamo šansu. Siguran sam da im neće biti lako protiv nas, a moji igrači su spremni za to!", rekao je Vega-Arango koga pomalo brine i napeta politička situacija u zemlji.

Novi Zeland je favorit na kladionicama, ali viđali smo i veća iznenađenja u sportu. Želimo im sreću od 19 časova!