Spektakl

Kadirov helikopterom spustio maradonu na teren, pa ga driblao: Spektakl čečenskog lidera, a sa tribina pjesma Putinu!

Autor Bojan Jakovljević

Ramzan Kadirov je političar, ratnik, ali i fudbaler! Jedan meč koji je on organizovao u Groznom još uvijek se pamti.

Izvor: Telegram/Kadyrov_95/MN Press/Profimedia

Danas ratuje u Ukrajini, a dugogodišnji lider Čečena Ramzan Kadirov obožava i fudbal. Toliko ga voli da je prije jedne decenije okupio sve fudbalske zvijezde tog vremena u prestonici Čečenije Groznom na meču u kome je i sam zaigrao. 

Nakon kraja drugog čečenskog rata 2000. godine nastupila je decenija sporadičnih sukoba i neprijateljstva, a 2009. godine je konačno došlo do izmirenja između Čečena i centralne vlasti u Moskvi na čelu sa Vladimirom Putinom. Samo dvije godine kasnije, najveće fudbalske zvijezde gledale su kako Ramzan Kadirov asistira za gol koji je završio iza leđa Fabijana Barteza!

Te 2011. godine otvoren je novi stadion u Groznom, velelepna Ahmat Arena koja prima 30.000 navijača, a mnogo više ljubitelja fudbala, ali i ljubitelja lika i djela Ramzana Kadirova bilo je tog 11. maja 2011. godine na tribinama stadiona. 

Sve je počelo tako što se helikopter sa Dijegom Maradonom i Robijem Faulerom spustion na teren, a onda je na travu izašao ujedinjeni tim Rusije i Čečenije, sa Ramzanom Kadirovom kao kapitenom! 

Sa druge strane je stajao tim svijeta, a u njemu su bili Fabijan Bartez na golu, u odbrani Franko Barezi, a u veznom redu Stiv Mekmanaman i Luis Figo. Probao je Kadirov da ubijedi i Zinedina Zidana da dođe i zaigra, ali nije uspio.

Došli i Brazilci!

Samo dva mjeseca ranije Kadirov je organizovao sličan meč, ali ovoga puta protiv tima Brazila koji je 2002. godine osvojio Svjetsko prvenstvo. Sa Kafuom, Romariom, Denilsonom i Robertom Karlosom na čelu ekipa je sjajno primljena u Groznom. Navodno nije platio ništa, jer su oni stigli da bi igrali "za čečenski narod koji jako poštuju".

Meč je trajao samo 40 minuta, ali je viđeno mnogo golova. Tim svijeta je postigao pet golova, a ekipa koju je lično sastavio Ramzan Kadirov dva, a oba puta kada je rusko-čečenska ekipa postigla gol Kadirov je bio asistent!

Na poluvremenu je tadašnji poznati pop pjevač Kreg Dejvid zabavljao sve prisutne, a od uzbuđenja i gužve jedna navijačica je pala u nesvijest i morali su da je iznesu sa stadiona.

Sa tribina su se čuli uzvici podrške Ramzanu Kadirovu i Vladimiru Putinu, a ovo je zapravo bilo otvaranje novog stadiona. Nazvan je Ahmat po ocu Ramzana Kadirova, koji je ubijen 2004. godine upravo u loži starog stadiona kluba koji se tada zvao Terek.

Strani mediji su kasnije pisali o velikoj žurki nakon meča u kojoj su zvijezde poput Faulera, Mekmanamana i Barteza uživale, a kasnije je Kadirov nastavio da kroz fudbal skuplja poene. 

On sponzoriše lokalni klub i stalno se pojavljuje na mečevima ove ekipe, a ekipa koja igra na Ahmat stadionu je redovni učesnik ruske Premijer lige. 

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!