POVRATAK

Barbarić četvrti put na klupi Širokobriježana: Ne treba da se lažemo, dolazim u ekipu koja je "potonula"

Autor Bojan Jakovljević

Ivica Barbarić vratio se na kormilo Širokog Brijega svjestan šta ga očekuje na "Pecari".

Izvor: Promo/NK Široki Brijeg

Ivica Barbarić (60) vratio se na kormilo Širokog Brijega, a danas je zvanično predstavljen na stadionu "Pecara", prenosi klupska stranica.

Iskusnom stručnjaku ovo je četvrti mandat na klupi Širokobriježana, sa kojima je najveći uspjeh ostvario u sezoni 2005/06 osvajanjem Premijer lige BiH.

"Ovdje sam proveo dosta lijepog vremena. Dobro poznajem klub i navijače. Istina, sada je specifična situacija, nalazimo se u negativnoj putanji, ali zato sam i došao. Stečeno iskustvo pokušaću iskoristiti na najbolji način i vratiti Široki Brijeg na pravi kolosijek", kazao je Barbarić na zvaničnom predstavljanju.

On je naglasio da će igrači morati da se nose s kritikama, a da će povjerenje navijača vratiti jedino predanim radom na terenu.

"Izloženi smo kritikama i moramo se s time nositi. Povjerenje navijača možemo vratiti samo svojim ponašanjem na terenu. Igrači moraju znati kako je teren jedino mjerilo koje nam može vratiti samopouzdanje kako bi cijelu situaciju u klubu i oko kluba usmjerili u pozitivnom smjeru. To možemo kroz marljiv svakodnevni rad na treningu."

Nisu samo igrači i stručni štab ti koji donose rezultate. Barbarić je naglasio da će svi u klubu morati biti na maksimumu kako bi se ostvarili zacrtani ciljevi.

"Za uspjeh u fudbalu je veoma važan angažman svih segmenata u klubu, uprave, igrača, trenera i navijača koji moraju imati neku sinergiju. Posebno je važno imati zajedništvo u teškim trenucima kada su rezultati lošiji i kada je klub izložen kritikama. Isto tako, kada su dobri rezultati, treba biti ponizan i skroman u svakom trenutku", istakao je novi-stari trener Širokog Brijega.

Svjestan je da ga čeka izuzetno težak zadatak. Široki Brijeg ranije je redovno bio učesnik međunardnih takmičenja, a naredne sezone imaće obaveze samo na terenima u BiH.

"Ne dolazim s čarobnim štapićem. Ne treba da se lažemo, dolazim u ekipu koja je ‘potonula’. Puno je lakše i ugodnije raditi u pozitivnom okruženju, ali situacija je takva kakva jest. Ipak, ne zanimaju me nikakvi alibiji, moramo raditi u ovim uslovima. Teren će biti jedino mjerilo svima nama", poručio je Barbarić.

Prvi meč od povratka na klupu Širokog Brijega imaće u hercegovačkom derbiju protiv novog šampiona BiH, mostarskog Zrinjskog.

(MONDO/NK Široki Brijeg)

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!