Fudbal

Fudbalera s Kosova zvali "novi Ronaldo", a sad ga niko neće: Ferguson ga volio, a sa 27 je bez kluba i zaboravljen!

Autor Haris Krhalić

Mnogi su očekivali da Adnan Januzaj napravi bolju karijeru kada se pojavio u Mančester junajtedu, a momak koji korjenje vuče s Kosova i Metohije čitavo ljeto ne može da nađe novi klub.

Izvor: Profimedia/Instagram/adnanjanuzaj/Printscreen

Kada se pojavio na fudbalskoj sceni, bilo je onih koji su govorili da je on "novi Kristijano Ronaldo". Ser Aleks Ferguson je bio njegov veliki fan, a kao talentovan fudbaler, mogao je da bira između čak šest reprezentacija.

Ipak, karijera Adnana Januzaja ostala je daleko od onoga što se tada očekivalo. Od velikih nadanja u Mančester junajtedu, momak koji korijenje vuče sa Kosova i Metohije već sa 27 godina postaje igrač koji nigde nije poželjan!

Januzaj, zvanično Belgijanac rođen u Briselu, prije nekoliko godina bio je igrač kojem su se divili, a sada je već nedjeljama bez kluba.

Real Sosijedad je odlučio da mu ne produži ugovor, a sada ga gotovo niko ne želi u svojim redovima. Njegova karijera sada je daleko od onih dana kada se sa 16 godina pridružio akademiji Mančester junajteda.

Kako se tada pisalo na Ostrvu, njegov dolazak je zahtijevao ser Aleks Ferguson lično. Nakon dvije godine se i probio do prvog tima i svi su u Junajtedu bili oduševljeni. Ali kako je vrijeme odmicalo, tako je postajalo jasno da Januzaj baš i nema takav kvalitet. Proslijeđen je Borusiji Dortmund na pozajmicu, a onda i Sanderlendu. Po povratku u Junajted, prosleđen je Real sosijedadu, a španski klub bio je spreman i da plati 8.500.000 evra.

Iako je isprva tamo živnuo, nije uspio da u potpunosti opravda očekivanja. Poslije pet godina u San Sebastijanu, više ga ni oni nisu željeli u svojim redovima. Pisalo se ovog ljeta da su zainteresovani Vest Hem i Everton, ali više od toga čitava priča se nije pomjerila.

Adnanov agent ga je nudio Sevilji, Betisu i Selti, ali i oni su rekli "neka, hvala". Nije mu pomoglo ni što ima visoke zahtjeve i očekuje da će moći da dobije 6.000.000 evra samo na ime bonusa za potpis ugovora. I to je mnogo što mnoge klubove odvraća od ideje da dovedu Januzaja.

Sada se pominje i Osasuna, ali kada su čuli da Januzaj ne namjerava da smanji svoje finansijske zahtjeve i oni su digli ruke. Inače, Januzaj porijeklo vuče sa Kosova i Metohije, odakle je njegov otac Abedin emigrirao i preselio se u Belgiju.

Zbog njegovog oca je mogao da igra za Albaniju,selekciju takozvanog "Kosova", ali i Srbiju. Zbog daljih predaka je imao pravo nastupa i za Tursku, ali i Hrvatsku. Uz to, tu je bila i Belgija kao zemlja njegovog rođenja.

Odlučio se upravo za Belgiju, iako je njegov otac u par navrata govorio da bi Adnan mogao da obuče dres tzv. "Kosova". Od toga ništa nije bilo, baš kao ni od ispunjenja riječi koje je Ferguson izgovorio kada je Januzaj tek stigao u Englesku.

"Budućnost kluba će biti izgrađena sa Adnanom i ostalim igračima poput njega", bile su riječi legendarnog Škota. I Fergi umije da omane, a brojni klubovi žele da izbjegnu da i oni pogriješe sa njim...