STRAŠNO

Fudbaler u Iranu osuđen na smrt? Podržao žene, prijeti mu pogubljenje- javio se i Sindikat

Autor Nebojša Šatara

Sindikat fudbalera reagovao je poslije vijesti da bi fudbaler mogao da bude pogubljen u Iranu.

Izvor: Instagram/amirnasrazadaani/Screeenshot

Skoro tri mjeseca traju protesti i nemiri u Iranu zbog smrti Mahse Amini (22), koju je uhapsila policija za moral, a u kampanju za zaštitu ženskih prava uključilo se i mnogo sportista. Među njima su i fudbaleri Irana koji su tokom Svjetskog prvenstva odbijali da pjevaju himnu (ne zadugo, stigli su pritisci države), da bi na tribinama bilo i mnogo suza... Sada stižu još nevjerovatnije vijesti da je jedan od iranskih fudbalera osuđen na smrt.

U pitanju je fudbaler iz prvenstva Irana Amir Naser Azadani koji je glasno podržao kampanju za prava žena i zbog toga bi mogao da izgubi život, saopštio je Sindikat profesionalnih fudbalera (FIFPRO).

"Šokirani smo i zgroženi vijestima da se profesionalni fudbaler Amir Naser Azadani suočava sa pogubljenjem u Iranu, i to nakon što je vodio kampanju za prava žena i osnovne slobode slobode u svojoj zemlji. Solidarišemo se sa Amirom i pozivamo na hitno ukidanje kazne", navodi se u saopštenju najvećeg udruženja fudbalera.

Ovaj fudbaler koji je dosadašnju čitavu karijeru proveo u Iranu ima 26 godina, a navodno je kriv zbog toga što je bio na protestima u Iranu nakon smrti Mahse Amini. 

(MONDO)