Fudbal

"Ludak" se VRAĆA NA OSTRVO?! Englezi tvrde - slavni Argentinac na korak od "Gudisona"!

Autor Dragan Šutvić

Marselo Bijelsa mogao bi da zamijeni Frenka Lamparda na klupi Evertona.

Izvor: FACUNDO ARRIZABALAGA/EPA

Frenk Lampard je bivši trener Evertona, a na njegovo mjesto mogao bi da sjedne – Marselo Bijelsa!

Popularni "Ludak" bez kluba je od februara 2022. godine kada se rastao sa Lidsom, kojeg je uveo u Premijer ligu nakon 16 godina.

Sada bi, prema navodima engleskih medija, mogao da preuzme komandu nad "karamelama", koje do kraja sezone imaju samo jedan cilj a to je opstanak u elitnom engleskom rangu.

Argentinski stručnjak je Lidsom komandovao skoro četiri godine i to mu je bio prvi angažman na Ostrvu. U Englesku je stigao iz tabora Lila, kojeg je trenirao tokom druge polovine 2017. godine, a na tlu Evrope još je vodio Espanjol, Atletik Bilbao, Olimpik Marsej i Lacio.

Trenersku karijeru počeo je u rodnoj Argentini, na klupi Njuelsa, u kojem je počeo i igračku karijeru, a potom je u Meksiku vodio ekipe Atlasa i Amerike prije povratka u Argentinu, na klupu Velez Sarsfilda.

Sa Njuelsom je osvojio dvije titule i stigao do finala Kope Libertadores početkom devedesetih godina, a značajne rezultate na Starom kontinentu ostvario je sa Atletik Bilbaom, sa kojim je 2012. godine stigao do finala Kupa Kralja i Lige Evrope.

Šest godina, od 1998. do 2004. godine, bio je selektor nacionalnog tima Argentine, a selektorsko iskustvo sticao je i na klupi Čilea, kojeg je vodio od avgusta 2007. do februara 2011. godine.

Sa "gaučosima" je osvojio zlato na Olimpijskim igrama 2004. godine u Atini, a iste godine je stigao i do finala Kopa Amerike.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

(mondo.ba)