Fudbal

ZVEZDA KAŽNJENA ZBOG PAROLA I TRANSPARENTA RATKU MLADIĆU: FIFA dobila anonimnu prijavu nakon poruka sa "Marakane"

Autor Bojan Jakovljević

Disciplinska komisija FSS izrekla kaznu Crvenoj zvezdi na osnovu upozorenja iz FIFA.

Izvor: Dusan Milenkovic/ATAIMAGES

Odlukom Disciplinske komisije Fudbalskog saveza Srbije, a na preporuku svjetske "Kuće fudbala" (FIFA), utakmica Crvena zvezda - Radnički 1923 u ponedjeljak biće odigrana pred praznim tribinama. Sankcija Zvezdi izrečena je na osnovu anonimne prijave zbog podrške navijača Zvezde Ratku Mladiću, izrečene i transparentom u njegovu čast, na kojem je pisalo povodom njegovog rođendana: "Svaki Srbin vam kapu diže i po vašem uzoru djecu podiže. Srećan rođendan, generale. Zauvijek hvala". Ta parola je istaknuta na meču Zvezda - Novi Pazar.

Nakon izrečene kazne, navijačka grupa Delije Sever objavila je saopštenje u kojem je između ostalog poručlla da će se još glasnije čuti Mladićevo ime sa njene tribine, kao i da ne prihvata presudu Haškog tribunala, prema kojoj je Mladić osuđen zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH. Ta presuda je najprije donesena prvostepeno, a potom 8. juna 2021. i konačno.

"Mi presude haškog tribunala ne prihvatamo, smatramo ih ništavnim i tek sada će se još jače kad mi budemo mislili da treba čuti ime našeg junaka na stadionu Rajko Mitić. Tamo gdje je pravda u stvari nepravda, gdje se selektivno osuđuju ljudi, mi ne želimo da ćutimo ako drugi hoće!", piše između ostalog u saopštenju.

Pogledajte slike sa stadiona Crvene zvezde: