Fudbal

Reprezentacija BiH sutra putuje u Lisabon: "Zmajevi" ne pamte po dobrom Portugalce

Autor Haris Krhalić

Reprezentacija BiH je do sada igrala protiv Portugala četiri puta, poraženi smo tri puta dok smo jednom odigrali neriješeno.

Izvor: Promo/Fudbalski savez BiH

Fudbalski reprezentativci Bosne i Hercegovine su jutros u Trening centru FS BiH, u Zenici, odradili trening.

„Zmajevi“ sutra putuju u Lisabon, a na stadionu Benfike biće održane službene medijske aktivnosti uoči utakmice sa Portugalom.

Do prvog meča sa selekcijom Portugala u Lisabonu ostala su još dva dana, a nakon toga 20. juna će u Zenici gostovati Luksemburžani.

BiH je do sada sa Porugalom igrala četiri puta. Prvi meč odigran je u okviru baraža za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2010. godine, a „zmajevi“ su poraženi rezultatom 1:0. Istim rezultatom naša reprezentacija poražena je i u revanš susretu igranom u Zenici.

Baraž sa Portugalom nas nije zaobišao ni dvije godine kasnije, kada nas je Portugal ponovo zaustavio na posljednjoj stepenici, ovog puta za odlazak na EURO 2012. godine.

U prvoj utakmici, igranoj na domaćem terenu, "zmajevi" su izvukli neriješen rezultat (0:0), ali je u revanšu Portugal slavio sa ubjedljivih 6:2.

Što se tiče Portugala, ova reprezentacija je u posljednje dvije godine na domaćem terenu (16 utakmica), doživjela je samo dva poraza – od Španije (0:1) i Srbije (1:2).