Fudbal

Prosinečki najbliži klupi Crne Gore?

Autor Dragan Šutvić

Robert Prosinečki najozbiljniji je kandidat da bude novi selektor fudbalske reprezentacije Crne Gore, saznaju "Vijesti".

Izvor: Profimedia

Fudbalski savez Crne Gore očigledno se odlučio da Robert Prosinečki, jedna od najvećih igračkih legendi sa ovih prostora - nekadašnji šampion Evrope sa Crvenom zvezdom, trećeplasirani sa Mundijala sa Hrvatskom i bivši igrač Reala i Barselone - bude nasljednik Miodraga Radulovića, pišu Vijesti.

Čovjek koji je nakon velike igračke karijere kao trener vodio klubove u Srbiji, Turskoj, Sloveniji i Hrvatskoj, već ima dosta iskustva na selektorskoj poziciji pošto je sa klupe predvodio Azerbejdžan i Bosnu i Hercegovinu.

Azerbejdžan je vodio od 2014. do 2017, a u Južnom Kavkazu i dalje važi za najuspješnijeg selektora uz čuvenog Nijemca Bertija Fogtsa. U tom periodu upisao je nekoliko zapaženih rezultata, poput remija sa Hrvatskom, Norveškom i Češkom, a pod njegovim vođstvom ta selekcija je upisala i najubjedljiviju pobjedu u istoriji - 5:1 protiv San Marina.

I na klupi "zmajeva" je ostvario zapažen rezultat, a zajedno sa Safetom Sušićem drži rekord od 10 pobjeda u nizu Bosne i Hercegovine.

BiH je sa njim uskočila u ligu A Lige nacije i izborila baraž za Evropsko prvenstvo 2020. Ipak, tamo pod vođstvom Dušana Bajevića nije uspjela da prođe Sjevernu Irsku.

Trenersku karijeru počeo je kao asistent Slavena Bilića u stručnom štabu Hrvatske, a vodio je Crvenu zvezdu, Kajzerispor, Denizlispor, Olimpiju iz Ljubljane i kratko hrvatski Rudeš.

Prosinečki bi trebalo da bude sedmi selektor Crne Gore, a drugi koji dolazi iz Hrvatske - nakon Zorana Filipovića, Zlatka Kranjčara, Branka Brnovića, Ljubiše Tumbakovića, Faruka Hadžibegića i Radulovića.

Predsjednik FSCG Dejan Savićević i on bili su jedni od predvodnika zlatne generacije Crvene zvezde koja je 1991. pokorila Evropu i svijet.

Prvi mečevi na klupi Crne Gore mogli bi da mu budu prijateljski u martu protiv Bjelorusije i Sjeverne Makedonije, dok će naredne takmičarske mečeve "sokoli" igrati na jesen u Ligi nacija.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!