Fudbal

Jordanci ispisali istoriju - prvi put u finalu Azijskog kupa! Završili u grupi kao treći, sad će se boriti za trofej

Autor Dragan Šutvić

Jordan je stigao do finala na Azijskom kupu u Kataru.

Izvor: Giuseppe CACACE / AFP / Profimedia

Reprezentacija Jordana je kao najbolja trećeplasirana ekipa u grupnom dijelu Azijskog kupa izborila nastup u nokaut fazi – a sada će se boriti za trofej!

Nisu Jordanci briljirali u prve tri utakmice na prvenstvu u Kataru, upisavši pobjedu, remi i poraz, pa su na krajku u svojoj grupi zauzeli treću poziciju iza Bahreina i Južne Koreje, sa kojom su tada podijelili bodove.

A ovog utorka su ih savladali u polufinalu i po prvi put u svojoj istoriji će biti dio finalnog meča!

Nije bilo pogodaka u prvih 45 minuta meča u Al Rajanu, da bi Jordan poslije osam minuta igre u nastavku stigao do prednosti pogotkom Jazana Al Naimata.

Samo 13 minuta kasnije, Jordanci su udvostručili prednost golom Muse Al-Tamarija, na šta Južna Koreja, za koju je cijeli meč odigrao prvotimac Crvene zvezde In-Beom Hvang, nije imala odgovor.

Tako će Jordan u borbi za titulu, 10. februara na stadionu Lusail, odmjeriti snage sa boljim iz drugog polufinala u kojem se sastaju Iran i domaćin Katar, inače branilac titule.

Jordan, rekli smo, nikad nije bio u finalu azijskog Kupa nacija, dok je Južna Koreja, sa druge strane, četiri puta poražena u finalima – 1972, 1980, 1988. i 2015. godine.

Takođe, ima i dvije titule, osvojene 1956. i 1960. godine, kada su na takmičenju nastupile četiri ekipe, igrajući po sistemu "svako sa svakim".

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

(mondo.ba)