Fudbal

Tim Feđe Dudića ne može u Evropu! Četvrti na tabeli Superlige nije dobio UEFA licencu

Autor Bojan Jakovljević

Radnički 1923 iz Kragujevca ne ispunjava kriterijume za dobijanje UEFA licence.

Izvor: VLADIMIR MARKOVIC/© MN PRESS, ALL RIGHTS RESERVED

Komisija za licenciranje klubova Fudbalskog saveza Srbije saopštila je da su licence za narednu sezonu u UEFA takmičenjima dobili samo Crvena zvezda, Partizan, TSC, Čukarički, Vojvodina, Voždovac, Mladost iz Lučana i Napredak. Dakle, u pitanju je tek osam klubova, dok svi ostali koji se takmiče u Superligi i koji su konkurisali za izlazak na međunarodnu scenu, nisu ispunili pet osnovnih kriterijuma.

To se odnosi između ostalog i na Radnički 1923 iz Kragujevca, koji je jedini od klubova iz plej-ofa "izvisio" za licencu. Tim Feđe Dudića je na četvrtom mjestu na tabeli Superlige, igra i polufinale Kupa Srbije, što će reći da na osnovu sportskih kriterijuma ima čemu da se nada. Međutim, zbog licence trenutno ne može da računa da će igrati u Evropi.

"Razmatrani su dokazi u vezi sa svim kriterijumima: sportskim, infrastrukturnim, personalno-administrativnim, pravnim kao i finansijskim. Dokazi su razmatrani na osnovu izvještaja eksperata za svaki od naprijed pomenutih kriterijuma. Komisija je konstatovala da je pristiglo trinaest prijava kao i dokumentacija u vezi sa ispunjenjem kriterijuma od strane klubova u okviru postupka licenciranja za takmičenja u organizaciji UEFA, odnosno dvadeset i četiri prijave kao i dokumentacija u vezi sa ispunjenjem kriterijuma od strane klubova u okviru postupka licenciranja za takmičenje u Superligi i osamnaest prijava kao i dokumentacija u vezi sa ispunjenjem kriterijuma od strane klubova u okviru postupka licenciranja za takmičenje u Prvoj ligi", navodi se na sajtu FSS.

Svi pomenuti klubovi uz Radnički 1923, Javor, IMT, Železničar i Radnik dobili su i licencu za takmičenje u narednoj sezoni Superlige, dok Spartak Subotica, Novi Pazar i Radnički iz Niša evidentno nisu ispunili čak ni ove uslove. Licencu za Superligu dobili su i prvoligaši OFK Beograd, Smederevo i Jedinstvo iz Uba.

"Ostali klubovi, koji nisu uspjeli da dokažu da su ispunili kriterijume, imaju mogućnost da u žalbenom postupku to dokažu i da na taj način dobiju licencu za takmičarsku sezonu 2024/2025", navodi se u saopštenju na sajtu FSS.

(MONDO - M. V.)