Fudbal

Amar Osim kritikovao Piksija i reprezentaciju Srbije: Puno nelogičnosti, zvijezde moraju igrati?!

Autor Nebojša Šatara

Najtrofejniji bosanskohercegovački stručnjak Amar Osim indirektno je kritikovao selektora Srbije Dragana Stojkovića zbog načina igre "orlova" i odluka koje je donosio na meču protiv Slovenije (1:1).

Izvor: MONDO/Kurir

Nekadašnji trener Željezničara je u studiju BHT 1 kao stručni konsultant dao svoje viđenje igre "orlova", koji su do boda protiv Slovenije stigli u šestom minutu sudijske nadoknade golom Luke Jovića (1:1).

Time su sačuvali šanse da se domognu drugog kruga, ali im je potrebna pobjeda u posljednjem kolu protiv Danske, a prema nekim kalkulacijama, moguć je prolazak i sa remijem.

"Dosta nereda u igri Srbije. Poluvrijeme je bilo tanko. Srbija je primila gol iz polukonre, zasluženo se vratila i pokazala šta može, a pogotovo šta ne može. Biće drastičnije kažnjeni kada dođu na megdan jačoj reprezentaciji", rekao je Osim i dodao:
"Puno manjkavosti u igri, organizaciji, puno nelogičnosti. Odavde je to lako pričati, ali... Puno nelogičnosti. Puno je kvaliteta, talenta i želje. Borili su se do samog kraja, ali puno dezorganizacije".

Osim smatra da je problem Srbije to što "moraju igrati zvijezde" očigledno aludirajući na sukob Dušana Tadića i selektora Piksija, koji je okončan izvinjenjem veziste Fenerbahčea i njegovim povratkom u startnih 11 nakon što je bio na klupi protiv Engleske.

"Mali Samardžić igra u Udinezeu, mlađi od ovih i igra u boljoj ligi nego što je Turska ili saudijska. Na kraju je nešto i uradio, ima lijevu nogu 'haman' bolju nego Tadić. Puno problema, ovi moraju da igraju jer su zvijezde, iako su nekompatibilni".

Sin legendarnog Ivice Osima je primijetio još jednu nelogičnost u srpskoj ekipi.

"Nikad nisam vidio da igraju dva beka ili krila sa kontra nogama, a imaš dva špica kojima je najjači kvalitet te lopte sa strane. To mi nije jasno".

"Obje ekipe čak i ako prođu (Srbija i Slovenija, prim.aut.), protiv iole ozbiljnije ekipe će biti kažnjene. Slovenija nema kvalitet za neki veći nivo, ali obje su reprezentacije pokazale svoje mogućnosti, mogu biti ponosni što su se popravili u odnosu na prošle utakmice", istakao je Osim, a prenio portal "SportSport".