Liga šampiona

Istorijska utakmica Borca protiv albanske Egnatije! "Da počnemo sa stavom i prođemo dalje" (FOTO)

Autor Nebojša Šatara

Fudbaleri Borca u srijedu od 21 čas na Gradskom stadionu odigraće prvu zvaničnu utakmicu u novoj sezoni i to u okviru prvog kola kvalificija za Ligu šampiona protiv albanske Egnatije.

Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

Pripreme su završene, sad dolazi ono pravo!

U srijedu počinju kvalifikacije Lige šampiona u kojima će Borac ugostiti Egnatiju, albanskog prvaka.

Trener crveno-plavih Mladen Žižović je u najavi meča najprije govorio o pripremnom dijelu sezone.

"Kad je u pitanju naša forma, rezultati pokazuju da dobro radimo, dobro treniramo i nagrađeni smo s nekim ishodima iako to u pripremnom periodu možda nije previše u fokusu. Promijenili smo određeni broj igrača, zarotirali smo malo kadar, a opet ponavljam, možda sam i dosadan, potrebno nam je vrijeme, koje u ovom trenutku nemamo. Ipak, smatram da je bilo dovoljno da upoznamo jedni druge i da se adekvatno pripremimo za albanskog osvajača 'duple krune'. Ima Egnatija i dovoljno mana, koje ćemo probati da iskoristimo kako bismo stekli prednost pred revanš u Elbasanu", rekao je Žižović.

Prema njegovim riječima, dobro su analizirali protivnika, koji je prethodne sezone i tokom pripremama koristio dvije formacije 3-5-2 i 1-4--4-1.

"Imali su dosta aktivne bočne igrače, koji su dosta polivalentni i mogu da donesu dosta ali i da otvore prostor za eventualne kontraudare. Gledali smo ih, temeljno analizirali i uočili nedostatke koje sigurno imaju. Vidjećemo da li ćemo uspjeti da ih iskoristimo, nadam se da hoćemo".

Žižović je podsjetio da je šampion Albanije ostao bez dvojice jako dobrih igrača (Jurgens Montengro i Fernando Mederios, prim.aut), ali je uspio i da dovede adekvatne zamjene.

"Ti novopridošli igraju na istim pozicijama i vjerujem da sistem sigurno neće mijenjati."

Srđan Grahovac, kapiten banjalučke ekipe je istakao da su crveno-plavi dobro radili tokom priprema i da je u timu dosta novih fudbalera.

"Tako je bilo i prošle godine, ali svi oni su se vrlo brzo adaptirali. Mi domaći smo dosta gostoljubivi i brzo prenesemo novajlijama šta znači Borac, Banjaluka i šta se ovdje očekuje. Istina, vremena nije bilo previše, novi trener, novi zahtjevi, a ove pripremne utakmice su pokazale da se vide jasne konture tima, jasni zahtjevi u igri. Pripremni mečevi su jedni, a sad dolazi ovo najbitnije što smo svi čekali i radili 365 dana svi zajedno u klubu. Ovo je slobodno mogu reći istorijska utakmica jer ako Bog da da prođemo, onda nam se otvaraju mnoge mogućnosti".

Kapiten Borca, koji je već igrao u dresu Banjalučana u kvalifikacijama za Ligu šampiona (protiv Makabija iz Haife, prim.aut) smatra da će njegovo internacionalno iskustvo, ali i kod drugih igrača Borca, sigurno doprinijeti boljoj partiji Žižovićevih izabranika.

"Bitan je stav kako ulaziti u utakmicu. Iz mog iskustva, sve naše ekipe su ulazile u mečeve sa prevelikom dozom respekta. Tek poslije utakmice, pa i protiv Makabija, shvatili smo da smo bili 'tu negdje' i da smo imali drugačiji stav, možda smo mogli i da prođemo. Pogotovo u drugoj utakmici u Banjaluci", rekao je Grahovac i dodao da je otkako se vratio u banjalučki klub pozivao navijače da ispune Gradski stadion.

"Sada vjerujem da nema potrebe za tim i da će stadion biti ispunjen do posljednjeg mjesta".

Oliver Jandrić, sportski direktor Banjalučana naglasio je da je meč protiv Albanaca najvažniji u novijoj istoriji kluba.

"Iz ove utakmice možemo da dobijemo mnogo jer eventualnim prolazom ćemo igrati sigurno još tri kola u evropskim takmičenjima. Malo smo promijenili ekipu, novi momci su se dobro uklopili i jedva čekamo da počne meč", rekao je Jandrić i pozvao navijače da ispune Gradski stadion i budu "12. igrač" crveno-plavih.

"Da se na kraju svi zajedno radujemo", zaključio je sportski direktor Borca.

Utakmica između Borca i Egnatije igra se u srijedu na Gradskom stadionu u Banjaluci s početkom u 21 čas, a sudiće je poljska sudijska trojka na čelu sa Danielom Stefanskim.

Revanš susret zakazan je sedam dana kasnije u istom terminu u Elbasanu.

Ekipa koja bude uspješnija u ovom dvomeču, u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona će odmjeriti snage sa PAOK-om, dok će poražena u drugom kvalifikacionom kolu Konferencijske lige ukrstiti snage sa poraženim iz dva duela Vikingura (Island) i Šamroka (Irska).