Fudbal

"Albanci kao sudbina" za Mladena Žižovića: Naučio sam i fraze na albanskom, nisu za javnost!

Autor Nebojša Šatara

Trener Borca Mladen Žižović je tokom igračke i trenerske karijere imao dosta dodira sa albanskim fudbalom.

Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

Albanski fudbal je nekako sudbinski povezan i sa Mladenom Žižovićem.

Kao fudbaler Zrinjskog i šampion Bosne i Hercegovine je iz Mostara u avgustu prešao 2010. godine u tadašnjeg prvaka Albanije Tiranu, gdje je proveo godinu dana i postao pobjednik tamošnjeg Kupa.

Takođe, po okončanju igračke karijere, s klupe je vodio u prethodnoj sezoni klub iz Sjeverne Makedonije - Škupi (na albanskom jeziku znači Skopje, prim.aut) u kojem igraju većinom Albanci.

Sad je za rivala dobio Egnatiju, protiv koje će odmjeriti snage kao strateg banjalučkog Borca u okviru kvalifikacija za Ligu šampiona.

"Bio sam jednu sezonu u Tirani i osvojio Kup Albanije. To je najpopularniji i najbolji albanski klub iako je Egnatija u posljednje vrijeme uzela primat u tom sportskom dijelu. O albanskom fudbalu većina ima predrasude. Prije 13 ili 14 godina kad sam bio tamo, uneseno je puno privatnog kapitala u fudbal, uloženo je mnogo u infrastrukturu. Kad pogledate njihove stadione, oni imaju četiri-pet Arena, mi još nismo došli na taj nivo, nadam se da hoćemo. Nedavno je tamo odgirano i finale Konferencijske lige, što je veliko priznanje UEFA za albanski fudbal. Vidjeli smo i da je reprezentacija Albanije bila učesnik Evropskog prvenstva i igrala značajnu ulogu u Njemačkoj", rekao je Žižović i dodao:

"Ipak, kvalitet fudbala Premijer lige Bosne i Hercegovine i njihovog prvenstva je 'tu negdje' podjednak. Oni imaju više stranaca u klubovima i inostranih trenera, vezani su dosta za Italijane, italijanski način života i njihov fudbal zbog svoje istorije koja je bila okrenuta prema Italiji i to je uporedivo".

Na pitanje da li je možda uspio da nauči i albanski jezik, Žižović je odgovorio da poznaje samo nekoliko fraza.

"Što se tiče albanskog jezika, naučio sam neke fraze, koje nisu za konferenciju za štampu. Ne bih ih puno koristio", naglasio je uz osmijeh Žižović.