Fudbal

Šok na "Kosovu", prvak Andore ispisao istoriju! UE Santa Koloma poslije 0-0-17 do velike pobjede i drugog kola LŠ!

Autor Dragan Šutvić

Šampion Andore je šokirao favorizovani Balkani.

Izvor: Martin Silva Cosentino/NurPhoto/ / Shutterstock Editorial / Profimedia

UE Santa Koloma ispisala je novu stranicu klupske, ali i istorije fudbala u Andori!

Ovaj klub, osnovan 1986. godine, upisao je ovog utorka PRVU pobjedu na evropskoj sceni, a da sve bude zanimljivije za ovaj klub, bio je taj trijumf vrijedan plasmana u drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona!

Prošlosezonski prvak Andore je u prvom kolu ukrstio koplja sa predstavnikom tzv. Kosova Balkanijem, koji je važio za ogromnog favorita s obzirom na vlastite, ali i rezultate rivala u Evropi do sada. Imala je Santa Koloma 0-0-17 (!?) do ovog utorka, a onda je večeras jednom pobjedom obezbijedila još najmanje šest evropskih utakmica ove sezone!

U prvoj utakmici, igranoj prošle sedmice u Andori, Balkani je trijumfovao poslije preokreta rezultatom 1:2, pogotkom u 90. minutu.

Večeras je UE Santa Koloma i u drugom minutu nadoknade pogodila za 0:1 (strijelac Andres Mohedano) u Podujevu, iskoristivši činjenicu da je od 38. minuta igrala sa igračem više nakon isključenja Nigerijca Sandeja Adetundžija.

Ušlo se u produžetke, gdje je ekipa iz Andore senzacionalno došla i do 0:2, pogotkom Paragvajca Franka de Hezusa, ali je alžirski internacionalac Valid Hamidi vratio Balkani u život i na kraju uveo ovaj meč u izvođenje penala.

Na kraju, presudna je bila sedma serija. Poslije promašaja Lindona Emerlahua u prvoj seriji, imala je UE Santa Koloma priliku da u petoj seriji sve riješi, ali je David Virhili bio neprecizan, pa se drama nastavila.

Nakon pogodaka i jednih i drugih u šestoj seriji, u sedmoj je potom Pablo Luč pogodio za tim iz Andore, dok za Balkani nije Astrit Tači, pa će tako šampion tzv. Kosova takmičenje nastaviti u drugom kolu Konferencijske lige, gdje će koplja ukrstiti sa poraženim iz dvomeča Hamrun Spartanska (Malta) i Linkoln Red Impsa (Gibraltar).

UE Santa Koloma će, sa druge strane, u istorijskom drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona igrati protiv danskog Mitjilanda.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

(mondo.ba)