Fudbal

Miriše na odlazak najboljeg igrača Zvezde!

Autor Milutin Vujičić

Dolazak Timija Maksa Elšnika iz Olimpije najvjerovatnije znači rastanak Crvene zvezde sa Hvangom ovog ljeta, pošto postaje sve teže da se zadrži najbolji igrač šampiona.

Izvor: YouTube/Nogometna zveza Slovenije/Screenshot/MN Press

Crvena zvezda je kupila Timija Maksa Elšnika (26) za 1.500.000 evra (uz još pola miliona bonusa) i do kraja sedmice trebalo bi da bude zvanično predstavljen na "Marakani". U pitanju je slovenački reprezentativac koji nije bio zadovoljan u Olimpiji i tražio je da ode ovog ljeta, godinu dana pred istek ugovora, a Zvezda je u trci za njegov potpis uspjela da pobijedi i hrvatske klubove Dinamo i Rijeku koji su se takođe interesovali za njegove usluge.

U reprezentaciji Slovenije i Olimpiji Elšnik nosi "desetku", međutim možda je više "osmica", odnosno centralni vezni fudbaler koji igra od šesnaesterca do šesnaesterca. Zbog toga će biti vrlo zanimljivo vidjeti i šta njegov dolazak znači za trenera Vladana Milojevića koji će morati da smisli kako da ga ukombinuje sa ostalim igračima u sredini, a imaju ih crveno-bijeli na pretek.

Tu su Srđan Mijailović, In Bom Hvang, Kings Kangva, Gelor Kanga, Dalsio, Nikola Knežević, Jovan Šljivić, pa i ofanzivniji Mirko Ivanić, Luka Ilić, Andrija Maksimović i Jegor Prucev u čijim ulogama takođe Elšnik može dobro da odgovori. I sam popis igrača navodi na zaključak da će Zvezda do kraja ljeta morati da se "otarasi viška", s tim da je svakako najveći izazov zadržati i najboljeg igrača Hvanga, zbog kog je najvjerovatnije i doveden Slovenac.

Crvena zvezda ima nekoliko ponuda za Hvanga i gotovo je izvjesno da će Južnokorejac otići, ali teško prije plej-ofa za Ligu šampiona. Zvezda ima "džentlmenski dogovor" sa njim da ga pusti ako dođe zadovoljavajuća ponuda iz neke od najboljih liga Evrope, pa bi tako poslije evropskih izazova u avgustu mogla da ostane bez njega.

Tako se i potpis Elšnika može tumačiti i kao preduhitrivanje Hvangovog odlaska, kako se ne bi dogodilo da Zvezda bude opet u stani-pani poziciji na kraju ljetnog prelaznog roka. Ne samo da bi već imala rješenje u svom rosteru, nego se ne bi desilo ni da je Elšnik potpuni novajlija pred prve mečeve grupne faze, da li Lige šampiona ili Lige Evrope. Za mjesec dana u timu, već bi mogao da počinje da "diše" sa saigračima kod Vladana Milojevića.

Izvor: MN PRESS
TERZIĆ O HVANGU

"Da li ostaje? To je naša velika želja. Imamo dogovor sa njim da mu ne pravio problem ako se pojavi klub iz neke od najjačih liga, naravno uz precizirano obeštećenje. Velika vjerovatnoća postoji i da Hvang ostane. Sa naše strane učinićemo sve, ali pita se samo on. Forsiraćemo da ostane do 27. avgusta, kad će se znati da li smo izborili plasman u Ligu šampiona", rekao je Terzić na početku priprema Zvezde.

Neminovno je da će iz kluba otići Kings Kangva, da će Srđan Mijailović opet više igrati u zadnjoj liniji nego u veznom redu, što nas sa Elšnikom - i bez Hvanga - ostavlja na osmorici fudbalera u veznom redu. Zvezda bi sa jedne strane imala potrebno iskustvo, dijelom i uigranost, a istvoremeno bi ostala i na dovoljnom broju mladih igrača koje polako treba "instalirati" u tim.

U slučaju da Hvang ostane u timu, neće biti iznenađenje ako Milojević isproba Elšnika i na defanzivnijoj poziciji u nekim mečevima, posebno u Superligi, dok bi moglo da se desi da zbog toga Ilića i Ivanića vidimo više po lijevom boku. Upravo na toj poziciji Zvezdi još nedostaje "bomba" od pojačanja, a iako se u javnosti pojavilo više imena, za sada nije izabran nasljednik Aleksandra Kataija i Pitera Olajinke.

Izvor: MN PRESS

Podsjetimo, Crvena zvezda je ovog ljeta potrošila 11,5 miliona evra na pojačanja i za sada su pored Elšnika kupljeni Naser Điga, Bruno Duarte, Puma Rodrigez, Jong-Vo Seol, Nemanja Stojić, Ebenezer Anan, Lazar Jovanović, Dalsio i Marko Ilić. Iako velika investicija, Zvezda je i dalje zaradila više od transfera ovog ljeta (15,5 miliona evra).