Fudbal

Srbin prvi u Seriji A, a ne znate za njega: Htjeli da ga ubijede da je Nijemac, preživio pakao i batine!

Autor Bojan Jakovljević

Trener srpskog porijekla Kosta Runjaić trenutno pravi čuda u Seriji A sa Udinezeom!

Izvor: Lorenzo Cattani/IPA Sport / ipa- / imago sportfotodienst / Profimedia

Teško da je bilo ko, pa ni navijači na sjeveru Italije, očekivao da će nakon četiri kola prvi na tabeli Serije A biti Udineze. Poslije nevjerovatnog preokreta u duelu sa Parmom, tim iz Udina se popeo na prvo mjesto i tu će ostati makar do petka.

Protiv Parme je crno-bijela ekipa sa "Friulija" na gostovanju gubila 2:0 poslije poluvremena, ali su na kraju pobijedili 3:2. Poslije 1:1 sa Bolonjom u prvom kolu, malo ko je očekivao velike stvari od njih, ali tim koji se prethodnih sezona grčevito borio za opstanak sada je nanizao pobjede nad Lacijom 2:1 i Komom 1:0 prije ovog trijumfa i na prvom su mjestu.

A najzaslužniji za to je Srbin za koga vjerovatno niste čuli! Na početku ove sezone na klupu je sjeo Kosta Runjaić, malo poznato ime na ovim prostorima. Srbin rođen u Beču, a odrastao u Njemačkoj ima već dugu trenersku karijeru, ali je gradio van naših prostora. Sada izgleda kao da je na putu da se proslavi!

NJEMAČKA I POLJSKA, PA UDINEZE!

Rođen je u Beču 1971. godine, a nakon igračke karijere u niželigašima po Njemačkoj počeo je karijeru kao pomoćnik Hansu Verneru Mozeru i Uveu Stoneru u mlađim selekcijama Njemačke početkom dvijehiljaditih. Zatim je Aloisu Rajnhardu i Olafu Maršalu bio asistent u drugom timu Kajzerslauterna, a onda je pomagao i Jirgenu Koleru. Vodio je potom U19 i drugi tim Veena, a Peter Sandek mu je dao posao u Alenu gdje mu je pomagao. Kada se pokazao na tom mjestu, preuzeo je Alen na kratko kao prvi trener i konačno je 2010. dobio posao prvog trenera Darmštata. Vodio ih je dvije godine, zatim je godinu dana bio prvi trener Duizburga, pa je dvije godine vodio veliki Kajzerslautern i nekoliko mjeseci Minhen 1860.

Zatim je otišao u Poljsku u kojoj je proveo punih osam godina. Prvo je pet sezona bio prvi trener Pogona iz Ščečina, a onda je preuzeo Legiju iz Varšave sa kojom je osvojio Superkup i kup i gdje je prepoznat njegov kvalitet. Od ove sezone vodi Udineze.

JA NIJEMAC? TOLIKO O TOME!

Nije bio nimalo dosadan njegov boravak u Poljskoj, pa je tako kada je dolazio u Pogon oštro odgovorio na pitanje kako to da Nijemac vodi poljski klub. Da li će istorija odnosa ove dvije zemlje biti problem da ga igrači prihvate?

"U Njemačkoj sam jednom opisan kao 'Nijemac rođen u Beču sa jugoslovenskim korijenima.' Toliko o tome da sam 'Nijemac'. Odrastao sam u Njemačkoj i to je veliki dio mene, ali osjećam se kao Evropljanin. Kao osoba kojoj je bitno kakav je neko čovjek, a ne kakve korijene ima. Pitanje koje mi postavljate se osvrće na tužnu prošlost", rekao je on na to, pa nastavio: "Kako predstaviti sebe kao osobu? Neke vrijednosti kao što su poštovanje interakcije i zajedništva su jako bitne kako bi se pokazao primjer. Znam da kao strani trener imam odgovornost u ovom poslu, ali ako se raspitate kod Saveza, sudija, novinara, niko neće reći ružnu stvar o meni!"

Nešto kasnije su ga pitali i kako to da poslije šest godina u Poljskoj nije naučio poljski... "Izvadio" se na to da nije htio da zvuči kao - Đovani Trapatoni!

"Da pogodim rekli su - ne priča poljski, samo engleski sa nama! Mogu da govorim srpsko-hrvatski koji je povezan sa poljskim. Mislio sam da će poljski biti lakši za mene, ali ga nisam naučio iz nekoliko razloga. Mada bih sa onda lakše sporazumijevao. Za sada je dobro, ne bih se osjećao lijepo kada bi pričao neki runjaićevski poljski koji uz sve dužno poštovanje liči na Trapatonijev njemački. Jednostavno to može da bude iskorišćeno protiv mene kada stvari na terenu ne idu kako treba!"

HAOS I TUČA, HAPŠENJE PANKOVA!

Izvor: Youtube/ Legia Warszawa

Sjećamo se svi meča AZ Alkmara i Legije iz Varšave kada je holandska policija prvo napala navijače poljskog tima, a zatim i neke fudbalere. Najdeblji kraj izvukao je nekadašnji štoper Vojvodine i Crvene zvezde Radovan Pankov koji je prvo dobio batine, pa je onda i završio u pritvoru, a nije ni Kosta Runjaić prošao bez neprijatnosti. Kako je naveo, kada je vidio šta se dešava, htio je da napusti teren, ali mu nisu dali! Jedan od redara mu je tražio novac i rekao mu je da "ne može da izađe sa stadiona ako ne plati", a kasnije su iz AZ-a rekli da je to bila samo šala....

Slučaj je završio na sudu, Radovan Pankov je zbog toga što se zauzeo za navijače postao miljenik navijača u Varšavi, a Kosta Runjaić je poslije te sezone dobio šansu u Seriji A. Za sada je koristi, a šansu da se zadrži na prvom mjestu imaće u meču narednog kola kada njegov tim gostuje Romi u nedjelju od 18 časova.

(MONDO. Nikola Lalović)