Fudbal

"Zmajevi" večeras igraju utakmicu koja može donijeti mnogo

Autor Haris Krhalić

Mađari od 20.45 časova gostuju na Bilinom polju.

Izvor: Attila KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras od 20.45 časova igra meč četvrtog kola Lige nacija, a protivnik je selekcija Mađarske. U septembru u duelu ove dvije reprezentacije odigranom u Budimpešti rezultat je glasio 0:0, a večerašnja utakmica je rezultatski jako bitna za BiH.

Pobjeda protiv Mađara „zmajevima“ daje veliku šansu da ovo izdanje Lige nacija završe na trećoj poziciji, a u slučaju remija na Bilinom polju ostale bi matematičke šanse za to. U slučaju poraza trebalo bi nam pravo čudo da na kraju ne završimo na posljednjoj poziciji.

Treća pozicija nas zbog novih FIFA pravila približava Svjetskom prvenstvu iako je o tome rano razmišljati te plasman na ovo takmičenje nije postavljen kao osnovni cilj, a od prvog dana Barbareza na klupi "zmajeva" dalo se do znanja da je sve usmjereno na stvaranje tima za EURO 2028.

Pored rezultatskog, ova utakmica mi mogla imati i veliki značaj sa psihološkog aspekta. S obzirom da su „zmajevi“ otkako je Barbarez preuzeo reprezentaciju igrali samo „kreme evropskog fudbala“ nismo imali mnogo prilika da ostvarimo pobjedu, tako da bi eventualni trijumf večeras mogao donijeti mnogo toga podmlađenom timu BiH.

I Mađari imaju svoju računicu, pa su tako mediji u ovoj državi duel na Bilinom polju okarakterisali kao moguću prekretnicu.

Izvor: Promo/Fudbalski savez BiH

Mađarski mediji kao najveću prijetnju vide Edina Džeku koji i sa 38 godina pokazuje da se na njega može ozbiljno računati. Mađarskoj u prilog idu i dosadašnji susreti ove dvije reprezentacije, s obzirom da „zmajevi“ nikad nisu ostvarili trijumf. Do sada smo igrali pet puta, a tri utakmice su završene bez pobjednika dok su Mađari slavili dva puta.

Problemi sa kartonima

Osim istorije, Barbarez ima i probleme sa kartonima. Ermedin Demirović i Adrian Leon Barišić propustiće večerašnju utakmicu, a njihov izostanak sigurno će dovesti do promjena u našem sastavu jer su obojica bili standardni.

Izostanak Barišića garantuje šestu drugačiju zadnju liniju u šest Barbarezovih mečeva. Umjesto njega na terenu ćemo vidjeti Ermina Bičakčića ili Nihada Mujakića, a možda i Stjepana Radeljića. Umjesto Demirovića na teren bi mogao ili centarfor Tabaković ili ofanzivni veznjak Hajradinović.

Za očekivati je da će i mladi Esmir Bajraktarević dobiti veću minutažu,što svakako priželjkuju svi navijači „zmajeva“.

Pravdu na utakmici BiH – Mađarska dijeliće Englez Entoni Tejlor.

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posjetite Mondo Pređi na sajt