Fudbal

Najveća utakmica za Partizan: Ovo je praznik fudbala, da pokažemo šta znamo

Autor Vladimir Sukdolak

Trener Partizana Savo Milošević pred veliku utakmicu protiv Mančester junajteda kaže da će to biti prilika da se njegov tim "izmeri" sa takvim velikanom. O Aleksu Fergusonu: "Velika je čast što on dolazi".

Partizan - Mančester junajted. Ponovo, posle čak 53 godine. Pre više od pet decenija, "Partizanove bebe" odigrale su muški protiv Junajteda, pobedivši ga u Beogradu 2:0 i umešno su sačuvali prednost (u revanšu je bilo 1:0 za Mančester), čime su otvorili vrata finala Kupa evropskih šampiona.

Igrao je Partizan u prethodnim godinama i decenijama protiv engleskih klubova. U sećanju je onaj legendarni revanš protiv Kvins park Rendžersa u Beogradu (prvi meč 6:2 za Kvins, u revanšu 4:0 za Partizan), potom izbacivanje Njukasla i plasman u Ligu šampiona 2003. godine, dolazio je ovde i Arsenal sa Arsenom Vengerom... Ipak, kada vam u goste dolazi Mančester junajted, to JESTE posebna stvar i poseban događaj.



"Pričati o važnosti i posebnosti ove utakmice je izlišno. Najbitnije za nas - verujem da je ekipa spremna i svesna šta nas čeka sutra. Očekuje nas teška utakmica, ali i praznik fudbala. Nemamo mnogo prilika da igramo ovakve utakmice često. Ovo je prilika da pokažemo koiliko vredimo i da se izmerimo. To stalno pričam igračima - da igranje u Evropi donosi mnogo toga, ne samo rezultatski, ako smo pametni", rekao je Milošević na konferenciji za novinare pred meč koji će biti odigran u četvrtak uveče (početak u 19h, TV prenos Arena sport).

ARHIVSKE FOTOGRAFIJE

Kakav Partizan možemo da očekujemo, bilo je jedno od pitanja za šefa stručnog štaba crno-belih.

"Možete da očekujete da će svaki pojedinac da da svoj maksimum. Ako to budemo učinili, kao što smo već pokazali na pojedinim utakmicama i što nam je dužnost, videđemo za šta će nam to biti dovoljno", odgovorio je Milošević.

A kakav Mančester očekuje?

"Ne mogu da budem siguran, moja pretpostavka je da će Mančester izaći sa 4 igrača nazad, a ne tri kao protiv Liverpula )proteklog vikenda u velikom derbiju Engleske). Imaju nekoliko povređenih igrača, a mi ćemo imati poslednji dogovor pred početak, kada vidimo sastav rivala".

Pred dolazak Mančester junajteda, ali i pred svaki meč u Evropi, uvek se mnogo priča o atmosferi i ponašanju navijača. Partizan je upućivao razne apele svojim pristalicama, poručivao im da će svaki "prestup" biti povod za još težu kaznu od dosadašnjih...

"Očekujem fer i sportsko navijanje, svi smo svesni da ovo jeste praznik fudbala. Očekujem podršku koja će biti podsticaj, videli ste sinoć na košarci koliko ona znači", rekao je Milošević, aludirajući na navijanje Grobara u meču Evrokupa Partizan - Lokomotiva.

Posebnost utakmice Partizan - Mančester junajted je i u tome što će u loži stadiona na Topčiderskom brdu biti i ser Aleks Ferguson, ikona Mančester junajteda, najuspešniji trener u istoriji engleskog kluba. A on sa Miloševićem ima posebne veze. Milošević je više puta isticao da je upravo posle razgovora i saveta Fergusona odlučio da se bavi trenerskim poslom.

"Velika je čast i privilegija što ser Aleks dolazi, u godinama je kada ne ide na sve utakmice. Videću ga večeras na večeri, a nadam se da će imati priliku da vidi kvalitetan Partizan i mlade igrače kakvih nema mnogo u Evropi. Velika mi je čast što sam bio sa njim u komisiji UEFA, to mi je jedno od najboljih iskustava u životu".

Na pitanje šta će preporučiti Fregusonu od srpskih specijaliteta i lokacija u gradu, Milošević je uz osmeh odgovorio: "Ima mnogo toga... dobar alkohol, kao i svakom Škotu".