• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova sezona Svjetskog kupa u alpskom skijanju bez brojnih zvijezda

Autori mondo.ba Autori Fena

U dosadašnjim sezonama Svjetskog kupa najviše pojedinačnih pobjeda zabilježio je Šveđanin Ingemar Stenmark - 86, druga je Von sa 82, a treći Hiršer sa 67 pobjeda.

Veleslalomskim trkama u obje konkurencije na glečeru Retenbah u austrijskom Zoldenu ovog vikenda počinje 54. sezona Svjetskog kupa u alpskom skijanju.

Kod skijašica titulu ukupne pobjednice brani Amerikanka Mikaela Šifrin, dok je osvajač Velikog kristalnog globusa kod muškaraca Austrijanac Marsel Hiršer okončao karijeru.

Možda će vas zanimati

Pored austrijske zvijezde, koja je vlasnik osam titula u Svjetskom kupu, u prošloj sezoni još su se oprostili brojni skijaši i skijašice, koji su obilježili prošlu deceniju u ovom sportu.

Na februarskom Svjetskom prvenstvu u švedskom Areu od takmičenja su se oprostili američka superzvijezda Lindzi Von i norveški as Aksel Lund Svindal. Oboje su najveći pečat ostavili u brzim disciplinama - spustu i superveleslalomu.

Pored Hiršera i Von, u novoj sezoni više se neće takmičati Francuz Tomas Fanar, Kanađanin Erik Gaj, Šveđanin Matijas Hargin, Italijan Verner Hel, Švajcarci Patrik King i Sandro Vileta, Nijemac Feliks Nojrojter i Austrijanac Filip Šerghofer.

Kod žena karijere su okončale Francuskinje Margot Baile, Taina Barioz i Ane-Sofi Bartet, Italijanka Kjara Kostaca, švedska kraljica slaloma Frida Hansdoter i Njemica An-Katrin Mag.

U dosadašnjim sezonama Svjetskog kupa najviše pojedinačnih pobjeda zabilježio je Šveđanin Ingemar Stenmark - 86, druga je Von sa 82, a treći Hiršer sa 67 pobjeda.

Prva favoritkinja kod žena je Mikaela Šifrin, koja je sa 24 godine već osvojila tri Velika kristalna globusa, osam malih te 60 pojedinačnih pobjeda u Svjetskom kupu.

Na prošlogodišnjim uvodnim takmičenjima Svjetskog kupa, koji se tradicionalno održavaju u Zoldenu, slavili su Francuskinja Tesa Vorli iz Francuske i njen sunarodnik Aleksis Pintoro.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC