Fudbal

Savo: Igračima ne smeš da diraš njihovo ludilo!

Autor mondo.rs

"Da su normalni, ne bi bili toliko talentovani", govorio je trener Partizana o prirodi i karakteru vrhunskih fudbalera.

"Ta prva utakmica u Kruševcu, kada se sa tribina čulo to što se čulo, meni i stručnom štabu možda je najviše pomogla", rekao je Savo Milošević u intervjuu za "Večernje novosti" i dodao:

"Napredak nam je umnogome otvorio oči, mnogo toga je iskristalisalo ko može, ko ne može, znatno nam je olakšalo i sprečilo kasnija lutanja. Da smo okrenuli, živeli bismo u zabludama koje bi nas mnogo više koštale. Nekad su porazi blagoslov".

Tada, u martu ove godine, na "bodljikavoj" klupi nasledio je nekadašnjeg saigrača Zorana Mirkovića. Malo je reći da je usledilo uzbudljivo putovanje…

"Rekao bih da smo podjednako bili hrabri u martu. Od 18 sam profesionalac, sada imam 46. Da nisam imao tu crtu ludila, nikad ne bih ništa uradio u životu. Moraš da budeš spreman da uvek budeš na granici ludila. To važi i za igrače", rekao je nekada fantastični centarfor Partizana, Aston Vile, Osasune, Parme, Saragose, Rubina i naravno naše reprezentacije.

"Da su normalni, ne bi bili toliko talentovani. Moraš da ih koriguješ, ali to neko ludilo ne smeš da im diraš. U ovom poslu moraš svaki dan da se baviš sa igračima".

Neposredno pred promociju u Humskoj, Milošević je bio gost podkasta "Sve u 16" gde je u iskrenom i otvorenom razgovoru govorio o svojoj karijeri i shvatanju fudbalske igre.

Ispostavilo se da je vrlo brzo dobio priliku i da, na delu, pokaže šta to znači.

"Nivo fudbala koji smo igrali u nekim utakmicama iznenađujući je za ljude kod nas. Podigli smo nivo brzine fudbala, a na tom nivou nema dosadnog fudbala, ne može da ga bude. Približili smo fudbal nekoj Evropi, bili su taktički disciplinovani, uspevali dosta zahteva da sprovedu u delo. Pod pritiskom smo uigravali tim i normalno je da dođe do padova", rekao je i dodao:

"Nemoguće je izdržati 30 utakmica bez padova. Dobili smo analize Lige Evrope, naša statistika je frapantna. Od 48 ekipa smo među pet-šest. Poslednja analiza koju smo dobili kaže da smo najbolji smo u Ligi Evrope po ofanzivnoj tranziciji, nijedna ekipa nema toliko oduzetih lopti. Imali smo kapacitet i brzinu da iz srednje zone budemo veoma opasni po gol protivnika".

"Znam da će rivalitet biti zdrav i pozitivan što se nas dvojice tiče, mislim da je to dobro i za naš fudbal. Poslednjih godina je previše negativnih stvari u tom rivalitetu. Uspeli smo i Milojević i ja to i pokazali da je moguće. Sa Dekijem sam još bliži, čuli smo se poslednjih dana", rekao je Savo o novom treneru Crvene zvezde, Dejanu Stankoviću.

U tom smislu, izbor stranaca bio je presudan…

"Analizirali smo dosta svakog, stručni štab i ja, pa onda svi skauti u klubu, pa smo zajedno dolazili do rešenja. S obzirom na finansijsku situaciju, nismo mogli nešto mnogo, ali nismo smeli da promašimo. To bi trebalo stalno da bude praksa. Koliko je važno kakvi su igrači, jednako je bitno i kakav im je karakter, kakvi su kao ljudi. Naši stranci koliko su dali statistički još više su dali karakterno ekipi. Da je tu došlo do problema, teško da bismo preživeli", rekao je Milošević koji je imao strpljenja za povremeno negledljive poteze Umara Sadika.

"Sve je bilo logično, nikakva to nije naučna fantastika. Sadik je došao na pola priprema, nespreman, kasnio je tri nedelje. Na sve to je nezgrapan, nekako neharmoničan. Znali smo da će igrati kako može kad mu olakšaju noge. Asano je dva meseca imao povredu koja mu je dozvoljavala da igra, ali pod velikim bolom. Dobio je udarac protiv Malatije, pa ga je od oslanjanja posle boleo list druge noge. On na treninzima ima najmirniju završnicu, bilo je pitanje dana kada će se videti na utakmicama".

Partizan je bio na desetak minuta od proleća u Evropi te večeri u Hagu. Međutim…

"Nisam ništa doživeo kao tragediju. Sve je ukazivalo na to u martu da možemo da doživimo katastrofu. Uspeli smo za nekoliko meseci da povratimo ekipu, to finale Kupa nam je dosta pomoglo da nastavimo da radimo. Ulazak u Ligu Evrope je bio sudbinski bitan za sve nas. Negde mora da ti se vrati, kako dobro, tako i loše. Mi smo to negde ranije zaradili, pa smo imali i sreće protiv Moldea", rekao je i prokomentarisao:

"Ta utakmica protiv Alkmara nije bila realna. Većina je očekivala laganih 3:0 za njih. I danas svi pričamo samo o tih pet minuta. Bio sam miran jer sam igrao stotine takvih utakmica. Iz nekog razloga se to desilo, psihološki pad je evidentno izazvala fizička potrošnja".

Savo je proletos predvodio Partizan do odbrane Kupa pobedom na "Rajku Mitiću" u poslednjoj utakmici karijere Saše Ilića.

Razgovor za "Novosti" iskoristio je da poruči čelnicima da od povratka Aleksandra Šćekića turskom Genčlerbirligiju ne bi smelo da bude ništa dok ne stigne adekvatna zamena.

"Šćekić ne ide dok ne dovedemo igrača na tu poziciju. On, Zdjelar i Natho su posebna priča i mnogo nam znače. Zbog njihove trke su naše statistike takve, pretrče i 12 kilometara po utakmici", rekao je Milošević i ponovio šta je bio načelan dogovor kada je dolazio u klub - da se razmišlja unapred o ekipama koje će početi kvalifikacije za evro-kupove.

"Idealno bi bilo da 90 odsto tima imamo sad spremno za jul. U već namešten tim nije problem ubaciti još jednog-dvojicu. Mi sada imamo 80 odsto spreman tim za Evropu. Nedostaje nam još nekoliko igrača za rotaciju. U mnogo smo boljoj poziciji nego u julu, a sada i nemamo problem sa odlascima stranaca, oni bi tek trebalo da igraju još bolje. Imamo formiran i dobrim delom uigran tim", rekao je i dodao:

"Ne smemo da lutamo, samo da popunimo nekoliko kockica i bitno je da to što dovodimo ne narušava ovo što imamo. Poslednju liniju moramo da osvežimo, tu je sve jasno, nije nikakva tajna. Kada je napadač u pitanju, rezon je da možda dovedemo našeg. Stranca sigurno nećemo sada jer ćemo imati manji broj utakmica. Moramo da imamo fizički igrača na toj poziciji, pošto je Gigić imao problem da ne može da prati promenu zahteva i brzinu", rekao je Milošević na kraju intervjua za "Novosti".