Fudbal

VAR od proljeća na terenima u Hrvatskoj: Vratićemo povjerenje gledalaca

Autor mondo.ba

"Riješićemo 95 odsto spornih slučajeva, a u onih pet procenata odlučivaće ljudski faktor", kažu u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS).

Utakmicom između Intera i Istre 1961 posljednjeg dana januara kreće proljetni dio hrvatskog prvenstva. Biće to istorijski dan za hrvatski fudbal jer će utakmica u Zaprešiću biti premijerna u HNL-u na kojoj će se primjenjivati Video Assistant Referee ili skraćeno VAR tehnologija.

VAR u Hrvatskoj kreće od proljetnog dijela prvenstva i primjenjivaće se na svim prvoligaškim terenima, ali i na utakmicama Kupa Hrvatske, prenijela je agencija "Fena".

"Uvođenje VAR-a je veliki iskorak u HNS-u. Htjeli smo da vratimo povjerenje gledalaca koje je bilo poljuljano i ovo je jako dobar potez", rekao je izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Marijan Kustić na prezentaciji koja je održana u prostorijama Sudijske komisije u Sesvetama.

"Bitno je da se i mediji edukuju, kada i kako se koristi VAR, ali i predstavnici klubova i igrači. VAR će se koristiti na svim utakmicama. Naš interes je da se fudbal unaprijedi, to smo napravili s terenima, a sada i s VAR-om", dodao je Kustić.

Predsjednik Komisije fudbalskih sudija i voditelj projekta uvođenja VAR sistema u Hrvatsku Ante Kulušić podsjetio je da je HNS u ovaj projekt krenuo prije godinu i po dana.

"Juče smo dobili odobrenje za uvođenje VAR-a u hrvatski fudbal. Do početka proljetnog dijela prvenstva odradićemo edukaciju među svim klubovima, a vjerujem kako će mediji edukovati gledaoce. Uvjeren sam da ćemo VAR tehnologiju uvesti na najbolji mogući način. Riješićemo 95 odsto spornih slučajeva, a u onih pet procenata odlučivaće ljudski faktor. Ako smanjimo velike greške napravili smo mnogo", dodao je Kulušić.

UEFA je prošle sezone na svojim takmičenjima koristila VAR na 55 utakmica. Pregledano je 427 situacija, a bile su samo 23 ispravke.

Prezentaciju VAR-a vodio je Bruno Marić, koji se od aktivnog suđenja oprostio u oktobru prošle godine.

"VAR je alat koji sudijama pruža drugu priliku. VAR ne mijenja, već čisti fudbal. Ovo nije 'Big Brother', neće sve biti apsolutno tačno," rekao je Marić, naglasivši kako se VAR uključuje samo u četiri slučaja - kod golova, odluke o penalima, crvenim kartonima i pogrešnim identitetima.

"Mi smo od starta zauzeli čvrsti gard i protokol je temeljni dokument, sudije se moraju držati njega. VAR se ne uvodi kako bi donosio najbolje odluke nego je tu da onemogući čiste i očite greške", poručio je Marić.