Fudbal

FSS, Bora Milutinović i "borčevci" laureati na "Danu fudbala" u Banjaluci

Fudbalski savez Srbije za 100 godina postojanja i legendarni trener Velibor "Bora" Milutinović dobitnici su nagrade "Miljan Miljanić", koju po deveti put dodjeljuje FS RS i list "Sportski žurnal". Ostale najvažnije pokupili "borčevci".

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Na devetoj po redu manifestaciji "Dan fudbala" u Banjaluci, koju zajednički organizuju Fudbalski savez Republike Srpske i list "Sportski žurnal" najvažniju nagradu za fudbalsko stvaralaštvo i izuzetna dostignuća dobio je Fudbalski savez Srbije za vijek postojanja, kao i proslavljeni stručnjak Velibor "Bora" Milutinović.

Legendarni trener je sa čak pet različitih reprezentacija učestvovao na završnicama Mundijala, što nijednom selektoru u istoriji fudbala, nije pošlo za rukom. Predvodio je Meksiko 1986, Kostariku 1990. u Italiji, SAD 1994, Nigeriju na SP 1998 u Francuskoj i Kinu na Mundijalu 2002. u Japanu i Južnoj Koreji.

"Putuj i piši, tako mi je rekao Miljan (Miljanić) kad sam bio igrač. Kad me pitaju da objasnim svoje rezultate, ja kažem da sam iz Bajine Bašte. Voda to je Drina, vazduh to je Tara, vatra to je mentalitet tog naroda. Za 25 godina Partizana Miloš je dobio zlatnu nagradu a ja srebrnu, ja sam pitao kako on zlatnu a ja sam četiri puta bio šampion. Kaze pa znaš ti ko je to, to je Miloš. Miloš je Miloš, a Bora je Bora. Hvala vam, svima, mom klubu, Borcu i mojoj porodici bez koje ne bih ovdje stajao", rekao je Milutinović podsjetivši prisutne na svog rođenog brata i jednog od najvećih igrača u istoriji fudbala Miloša Milutinovića.

Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Nagradu je u ime FSS primio predsjednik Saveza Slaviša Kokeza.

"Fudbalski savez Srbije ima dobre odnose sa FS Republike Srpske, a želja je da sve više klubova iz Srpske bude u Premijer ligi BiH. Srpska čeka dugo prvaka BiH, volio bih da uskoro stigne titula i da to bude motiv za sve", rekao je predsjednik FSS Slaviša Kokeza, nakon preuzimanja nagrade.

Za najboljeg fudbalera u 2019. godini izabran je kapiten Borca Stojan Vranješ, koji je bio apsolutno prvo ime banjalučkog kluba i jedan od najzaslužnijih za povratak crveno-plavih u sami vrh Premijer lige Bosne i Hercegovine, pa mu je više nego zasluženo pripala nagrada "Velimir Sombolac".

Zbog povratka Borca u elitu i podatak da će se poslije dugo godina boriti za izlazak u Evropu i titulu u prvenstvu i Kupu BiH, najbolji trener u prethodnoj godini je "borčevac" Branislav Krunić, koji je dobio nagradu "Ilija Miljuš".

Nagradu za najperspektivnijeg igrača Republike Srpske, koja nosi naziv "Srđan Kačar", po tragično nastradalom igraču Borca i Partizana, primio je fudbaler bijeljinskog Radnika Vladimir Bradonjić.

Milorad Subić iz Dervente je najbolji fudbalski radnik u 2019. godini i primio je nagradu "Ilija Pantelić", dok je nagrada za životno djelo "Doktor Milan Jelić" pripala Miloradu Lali, potpredsjedniku FS RS.

Nagradu "Ratko Kragulj" za najboljeg arbitra dobio je bijeljinski sudija Dražen Marić, a ambasador fudbala postao je Mladen Krstajić, nekadašnji selektor Srbije i bivši, a moguće i budući, predsjednik Radnika.

Fudbalerka godine je takođe Bijeljinka iz Radnika Bumerang Sofija Krajšumović, a najbolji igrač malog fudbala je Dejan Pavlović iz banjalučkog Policajca.

U Banjaluci su takođe danas uručene i specijalne nagrade, odnosno Zlatne plakete FS RS, koje su dobili vodeći ljudi iz klupskog fudbala Srbije - generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić, prvi čovjek Partizana Milorad Vučelić, predsjednik Vojvodine Vojislav Gajić.

"Hvala u ime Crvene zvezde i u svoje lično ime na ovoj nagradi. Svjesni smo sta Crvena zvezda znači za narod sa ove strane Drine, kao i odgovrnosti koju imamo. Trudićemo se da i dalje donosimo radost nasim navijačima, nadam se da ćete vi, na čelu sa predsjednikom FSRS nastaviti da razvijate veze sa Zvezdom i srpskim fudbalom", rekao je Terzić u Banjaluci.

Osim njih, plaketu je dobio i predsjednik prijedorskog Rudara Darko Milunović, kao i nekadašnji trener Borca iz Banjaluke, sjevernomakedonski stručnjak Zoran Smileski.

Posebno priznanje i to za "humanitarni rad u fudbalu" dobio je direktor UKC RS, dr Vlado Đajić, a gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić posebnu zahvalnicu za podršku sportu.