Fudbal

"Ako stadion bude prepun, tri boda neće izostati!''

Autor Dragan Šutvić

Borac u Banjaluci nad Sarajevom nije trijumfovao od novembra 2011. godine. Da li je sutra TAJ DAN?

Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Jednu tradiciju fudbaleri Borca nisu uspjeli da prekinu prošlog vikenda, da li će uspjeti drugu – pokazaće sutrašnji dan!

''Crveno-plavi' su u prošlom kolu remizirali sa Širokim Brijegom (2:2) na ''Pecari'', te tako nastavili niz bez pobjede nad ovim rivalom u Hercegovini, koji traje punih devet godina. Skoro isti period Borčevi navijači čekaju na domaću pobjedu nad Sarajevom, aktuelnim šampionom i timom koji je jesenju polusezonu završio na prvom mjestu.

Jedna generacija Borčevih fudbalera posljednji put je u Banjaluci trijumfovala nad ''bordo'' timom u novembru 2011. godine. Rezultat je nakon 90 minuta fudbala glasio 2:0, a strijelac jednog od golova bio je danas šef stručnog štaba banjalučkog premijerligaša Branislav Krunić.

''U prvoj domaćoj utakmici u 2020. godini igramo protiv ekipe u čijem je vlasništvu trenutno dupla kruna i to pokazuje kakav nas zadatak očekuje. Sarajevo na raspolaganju ima mnogo kvalitetnih igrača, a prednjači napadač Mersudin Ahmetović koji je njihov najopasniji fudbaler, te najbolji strijelac lige. Tu su i Amar Rahmanović, Benjamin Tatar, Besim Šerbečić. Predvodi ih kvalitetan stručnjak Vinko Marinović i sve ovo je dovoljno primamljivo da privuče veliki broj gledalaca na ovu utakmicu'', rekao je Krunić na danas održanoj konferenciji za novinare.

Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

A Gradski stadion će, sigurno, biti premali da primi sve one koji budu željeli da prisustvuju ovom meču. Sarajevo je trenutno prvoplasirano uz 39 bodova, a Borac ima šansu da se eventualnim trijumfom bodovno izjednači sa timom sa Koševa, pa se za ovaj spektakl traži karta više.

''Prvo ovdje kod nas u gradu ljubitelji fudbala pričaju samo o ovom meču, Borac je tema na svakom ćošku i mislim da je to veliki uspjeh kluba ako se vratimo samo godinu dana unazad. Ako se to prenese na tribine, vjerujem da će se prenijeti i na teren. Ako gledaoci stvarnu budu došli na Gradski stadion u tolikom broju i budu željeli pobjedu, mislim da ona neće izostati. Ovi igrači imaju taj kvalitet, imaju tu želju. Vidjeli su se mirnoća i koncentracija tokom ove sedmice. Oni su svojim igrama i radom zaslužili ovu euforiju'', naveo je Krunić.

Iz Fudbalskog kluba Borac danas su uputili apel da svi navijači, koji su zainteresovani da prisustvuju sutrašnjem derbiju, svoje mjesto na tribinama zauzmu najkasnije 45 minuta prije početka utakmice, kako bi se ''izbjegle bespotrebne gužve, ali i poslala lijepa slika u svijet.''

Kad je u pitanju igrački kadar, Krunić, poznato je, za ovu utakmicu ne može da računa na Marka Jovanovića i Sinišu Dujakovića, koji su suspendovani zbog tri žuta kartona.

Sa druge strane, u kombinaciju za meč vraća se krilni napadač Almedin Ziljkić, koji zbog povrede nije nastupio u prvom proljećnom kolu na ''Pecari'', a koji je nedavno produžio ugovor sa klubom do ljeta 2022. godine.

Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

''Derbi kao derbi uvijek nosi neku težinu. Svi, prvo ja a onda i oni iskusniji od mene, jedva čekamo da utakmica počne. Iskreno, derbi može da krene i u nekom lošem smjeru, tako da ne treba da se razočaramo ako situacija ne bude povoljna po nas jer je još mnogo utakmica do kraja. Svjedoci smo koliko Željezničar juri titulu, pa od toga nije bilo ništa, a mi smo odjednom postali konkurentni za tako nešto. Drago mi je što smo u ovoj situaciji i što smo predvođeni dobrim stručnjakom i psihologom'', naveo je Ziljkić.

Ziljkić vjeruje da je ''Velikan iz Platonove'', u ovom trenutku, igrački bolji od Sarajeva.

''To je moje iskreno mišljenje. Oni imaju Ahmetovića i Rahmanovića, koji je po mom mišljenju najbolji igrač Premijer lige BiH nakon Stojana Vranješa, ali mislim da se njih dvojica sutra neće naigrati na Gradskom stadionu. Mislim da čak i rezultat 6:2 protiv Tuzla sitija može da zavara jer ipak je riječ o samo jednoj utakmici. Mislim da se ipak mi pitamo na našem stadionu'', optimističan je Ziljkić pred ovaj meč.

Utakmica između Borca i Sarajeva počinje u 16.30 časova, a glavni sudija je Vladimir Bjelica iz Istočnog Sarajeva.

PREMIJER LIGA BiH – 21. kolo

Petak:

Subota:

Mladost DK – Široki Brijeg (14.30)

Zvijezda 09 – Željezničar (14.30)

Borac – Sarajevo (16.30)

Zrinjski – Sloboda (17.30)

Nedjelja:

Čelik – Radnik (14.30)

TABELA: Sarajevo 39, Željezničar 36, Borac 36, Zrinjski 34, Tuzla siti 34, Radnik 30, Široki Brijeg 28, Velež 28, Mladost 18, Sloboda 18, Čelik 16, Zvijezda 09 8.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.