Fudbal

Afera VAR otjerala u penziju sekretara Komiteta za sudije i suđenje FS BiH

Autor mondo.ba

Dugogodišnji sportski radnik Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Salem Prolić odlazi u penziju.

Izvor: MN PRESS - ARHIVA

Osim što je bio arbitar, delegat i kontrolor, tokom karijere obavljao je brojne druge funkcije unutar Saveza, a donedavno je bio sekretar Komiteta za sudije i suđenje Fudbalskog saveza BiH.

Iako na toj funkciji trbao da ostane još neko vrijeme, proceduru odlaska u penziju, ubrzala je famozna afera VAR i istraga u vezi namještanja utakmica zbog koje je i uhapšen i saslušan od strane SIPA, piše portal "SC Sport".

 Kao jednoj od osoba koja je bila predmet istrage pomenute akcije, izrečena je mjera Suda BiH prema kojoj je Proliću zabranjen rad u FS BiH dok se istraga ne okonča.

S obzirom na tu okolnost, odnosno činjenici da nije mogao obavljati svoj dosadašnji posao, FS BiH je praktično olakšao situaciju i odobrio mu raniji odlazak u penziju.

"Zasad nije poznato da li ovaj ustupak FS BiH ima još neke dodatne veze sa svjedočenjem Salema Prolića i eventualnim sudskim epilogom afere VAR", navodi sarajevski sajt.

Podsjetimo u akciji kodnog naziva VAR koju je sprovela Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) zajedno sa Prolićem privedeni su i Ilija Živković, Vladimir Dominković, Haris Poprženović, Mirza Kazlagić, Kenan Bajraktarević, Ante Bilješko, Fuad Zahirović, Marko Brezović, Mario Grgić, Ante Kobaš i Irfan Durić, koji je predsjednik Fudbalskog saveza Federacije BiH i član Izvršnog odbrora FS BiH.