• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GOŠK traži ostavke nakon akcije VAR: Poništite neregularno prvenstvo!

Autor mondo.ba

Predsjednik GOŠK-a iz Gabele Lujo Ilić smatra da Prvu ligu Federacije BiH treba poništiti zbog antikorupcijske akcije "VAR" Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koja je pokazala da je prvenstvo neregularno.

 Predsjednik GOŠK-a zbog akcije VAR traži poništenje Prve lige Federacije BiH Izvor: MN PRESS

Nakon što je u akciji VAR uhapšeno 12 osoba zbog sumnje u namještanje utakmica u Prvoj ligi Federacije BiH oglasio se prvi čovjek ekipe iz Gabele Lujo Ilić, čiji su mečevi bili povod za istragu SIPA.

Naime, sudija Kenan Bajrakterević, koji je 20. oktobra dijelio pravdu na utakmici između TOŠK-a i GOŠK-a, primio je mito od 3.000 evra i hiljadu maraka od inspektora SIPA, koji su se lažno predstavili kao vodeći ljudi iz Gabele.

Možda će vas zanimati

Sedam dana ranije, drugi arbitar Ilija Živković primio je 3.000 KM od istražitelja SIPA kod Čapljine za susret GOŠK-Budućnost.

"Nikad ovakav potez nije napravljen kad je u pitanju ova liga. Ovo je veliki pomak. Dosta je više blata i kriminalaca u Savezu. Mislim da svi koji rade u FS Federacije BiH moraju da podnesu ostavke i da se sve ponovo radi. Liga nije regularna poslije svega i tražimo poništenje prvenstva. To ćemo tražiti da podrže svi klubovi i zato ću sazvati sve funkcionere klubova da to podrže. Ne znam na koji način krenuti u prvenstvo, ali ovo, očigledno, nije regularno", izjavio je Ilić za sarajevski "Dnevni avaz".

Predsjednik Takmičarske komisije Prve lige Federacije BiH Naim Basara bio je zatečen najavom predsjednika GOŠK-a, ali ni on nije isključio mogućnost poništenja prvenstva.

"Ako državni organi utvrde nepravilnosti, onda konačnu odluku treba da donese Izvršni odbor FS Federacije BiH. Kako se u jesenjem dijelu treba odigrati još 15. kolo, Izvršni odbor donosi konačnu odluku", naglasio je Basara u izjavi za pomenuti sarajevski list.

Podsjetimo, u akciji "VAR", koja je sprovedena u Novom Travniku, Orašju, Šamcu, Brčkom, Cazinu... uhapšeni su: Irfan Durić, Salem Prolić, Vladimir Dominković, Anto Bilješko, Kenan Bajraktarević, Fuad Zahirović, Haris Poprženović, Mirza Kazlagić, Marko Brezović, Mario Grgić i Ante Kobaš.

Nakon obrade SIPA, sedmorica su puštena da se brane sa slobode, među kojima i predsjednik Fudbalskog saveza Federacije BiH i član IO FS BiH Irfan Durić, kao i Salem Prolić, sekretar Sudijske organizacije FS BiH, koji je prema tvrdnjama sarajevskih medija preuzeo ulogu svjedoka-saradnika.

Preostala petorica osumnjičenih su dvije noći proveli u pritvoru, ali su odlukom Suda BiH pušteni da se brane sa slobode uz određene restrikcije, koje se odnose na zabranu međusobnog komuniciranja svih osumnjičenih, kao i na komuniciranje sa funkcionerima fudbalskih saveza u Bosni i Hercegovini. Druga mjera zabrane odnosi se na obavljanje dosadašnjih radnih aktivnosti.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC