• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dvanaest osoba uhapšeno u akciji SIPA za namještanje utakmica!

Autor mondo.ba

Dvanaest osoba uhapšeno je do sada u ponedjeljak ujutro u velikoj akciji policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Ovo je novinarima u Banjaluci potvrdio ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

"Radi se o namještanju fudbalskih utakmica u Premijer ligi u BiH, te primanju i davanju dara kod namještanja fudbalskih utakmica", rekao je Mektić i dodao da će za jedan broj uhapšenih biti predložen pritvor.

Izvršeno je, kako je rekao, i sedam pretresa.

Mektić je istakao da je SIPA godinu dana tražila "podobnog tužioca koji bi se htio prihvatiti tog posla".

"Svi su bježali, jer tu ima svačijih prstiju i tu se vrti dosta para", dodao je Mektić.

Televizija "N1" saopštila je 12 imena uhapšenih u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine, a u vezi s navodnim namještanjem fudbalskih utakmica u Prvoj ligi Federacije BiH.

Pojedine osobe uhapšene su na području Cazina i Sarajeva, a pretresi su vršeni na nekoliko lokacija, između ostalih u Novom Travniku, Šamcu i Orašju.

Kako je nezvanično saznala ova televizija uhapšeni su: Ilija Živković, Salem Prolić, Vladimir Dominković, Irfan Durić, Haris Poprženović, Mirza Kazlagić, Kenan Bajraktarević, Ante Bilješko, Fuad Zahirović, Marko Brezović, Mario Grgić i Anto Kobaš.

Možda će vas zanimati

Podsjećamo, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu na širem područiju Bosne i Hercegovine od jutros provode operativnu akciju kodnog naziva “Var” zbog postojanja osnova sumnje da su osmunjičeni u ovom predmetu počinili krivična djela “Organizovani kriminal”, "Zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja” i “Primanje dara i drugih oblika koristi”.

Akcija se provodi po naredbama Tužilaštva i Suda BiH i rezultat je višemjesečne istrage.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je ranije u saopštenju da je više osoba uhapšeno i da će osumnjičeni biti predani nadležnom tužiocu na dalje postupanje.

"Po nalogu tužioca iz Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski službenici SIPA, vrše hapšenja i pretrese na više lokacija u BiH. Aktivnosti se provode protiv osumnjičenih sudija i drugih službenih osoba angažovanih u okviru fudbalskih asocijacija, osumnjičenih da su tokom 2019. godine, zahtijevali i primali darove i druge oblike koristi, kako bi pogodovali ishodima određenih utakmica u Prvoj ligi Federacije BiH. Tokom istrage, utvrđeno je da su osumnjičeni u više navrata, zahtijevali i dobijali određene novčane iznose, kako bi određeni fudbalski klub izborio povoljan rezultat. Nakon što su lišeni slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu", saopštio je Grubešić.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC