Fudbal

Šveđani će igrati fudbal u junu i to sa navijačima!

Autor mondo.ba

Dvije najbolje fudbalske lige u Švedskoj najavile su da će 14. juna početi takmičenje i to sa navijačima na stadionima.

Izvor: Stuart Franklin/Bongarts

Fudbalska liga Švedske trebala je da počne početkom aprila, ali je odgođena do daljnjeg. Međutim, u utorak su dvije najbolje lige - Olsvenskan i Superetan - objavile da su odredile 14. juni kao početni datum nastavka sezone.

"Otkako su odgođena prvenstva, cilj je bio da prve utakmice odigramo početkom juna. Sada možemo da kažemo da je datum kojem težimo 14. jun. Imamo ambiciju da i dalje dozvolimo navijačima da dođu na stadione, ali stalno pratimo razvoj pandemije koronavirusa u cjelini i moguće su nove smjernice vlasti", navedeno je u saopštenju švedskih fudbalskih liga, koje je prenio "Gardijan".

Druga fudbalska prvenstva u Skandinaviji imaju drugačije pristupe. Danska na primjer planira da ponovo startuje 17. maja i da završi sezonu do kraja jula, ali bez prisustva publike.

Kao što je poznato, Švedska se drugačije bori protiv pandemije koronavirusa.

U toj skandinavskoj zemlji rade škole, restorani i prodavnice uz samo apel premijera Štefana Leftena da se građani ponašaju kao "odrasli" ljudi, što bi značilo da drže distancu i vode posebnu brigu o ličnoj higijeni.

Zamjenik glavnog epidemiologa Švedske Anders Valensten rekao je da je u posljednja 24 sata zabilježeno 185 smrtnih slučajeva od Covid-19, što je najveći broj do sada. Doduše, riječ je o ukupnom broju umrlih u posljednja tri dana s obzirom da za vikend nije bilo izvještavanja.

Ukupno je od koronavirusa u Švedskoj preminulo 1.765 osoba.

Većina tih slučajeva desila se u prestonici Stokholmu, iako je Valensten sugerisao da je vrhunac pandemije u glavlom gradu prošao 15. aprila, iako pad još nije vidljiv u podacima.

"Vrhunac se desio prije nešto više od sedmicu dana, barem prema ovom modelu, i svaki dan možemo očekivati ​​manje slučajeva", rekao je švedski epidemiolog.