• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NO-VAXX Đoković: Britanci preimenovali Noleta zbog stava o vakcinama!

Autor Milutin Vujičić

"Đokovićevi komentari neprimetno se uklapaju u sve što je ikada projektovao o svom načinu života i pogledu na svet, ali se pokapaju i sa opasnim načinom na koji antivakseri razgovaraju o ovim problemima", piše britanski "Gardijan".

 [NO-VAXX Đoković]: Britanci preimenovali Novaka Đokovića zbog stava o vakcinama! Izvor: Guliver/Clive Brunskill/Getty Images

Opušteni jednočasovni razgovor Novaka Đokovića sa prijateljima sportistima na video-pozivu pretvorio se u pravu noćnu moru za srpskog tenisera.

Zbog izrečenog stava o vakcinama protiv korona virusa, koje još ne postoje i pitanje je kada će biti u upotrebi, usledilo je mnogo reakcija u domaćim i stranim medijima, od kojih je možda najvećeg odjeka imao komentar srpskog epidemiologa Predraga Kona.

Možda će vas zanimati

Uz to, videli smo i reakciju Ameli Morezmo, kao i britanskog "Skaja", a sve zbog ove izjave Novaka Đokovića, koja je doduše u mnogim medijima pogrešno prenesena.

"Ja prvi nisam za te vakcine, nisam pristalica toga da moram da se vakcinišem da bih putovao. Ako to bude bilo pravilo i zakon, šta će onda biti. Moram da odlučim da li ću se podvrgnuti tome ili ne. "Pri ovome stojim sada - da li će se promeniti, ne znam, ali utiče direktno na moj posao", kazao je pre dva dana Novak Đoković, a danas je u izjavi za "Njujork Tajms" probao da pojasni svoj stav.

Kazao je da "nije stručnjak" i da "želi da ima opciju da izabere ono što je najbolje" za njegovo telo, dodavši da je "zbunjen" kao i većina sveta, ali da je otvorenog uma i da će nastaviti da istražuje.

S obzirom na to da trenutno nema sporta zbog pandemije korona virusa, deluje da će se mediji dugo baviti ovom temom, a zanimljivo je kako ju je obradio britanski "Gardijan", odnosno njihov novinar Tumani Karajol koji je napisao kolumnu o Novaku Đokoviću.

Izvor: Screenshot/The Guardian

U startu, sve je privukao naslov u kome je srpskom teniseru "promenjeno" ime u No-vaxx Đoković, a u kome se jasno aludira na to da je protiv vakcinacije.

U tekstu se ističe da je samo dan pred sporni razgovor - Đoković otvoreno razgovarao sa Marejem, gde je govorio o svojim dnevnim rutinama, a u prvi plan se stavlja i njegova bezglutenska dijeta koja mu je pomogla da postane bolji teniser, kao i uticaj trenera Pepea Imaza koji je koristio "čudne" metode i gotovo govorio o spiritualnim stvarima.

"Očigledno je da je to uspelo u Đokovićevom slučaju. On je prvi reket sveta, ima 21 meč bez poraza, a juri Nadala (19) i Federera (20) po broju grend slem titula. On ih ima 17. Verovatno će i uspeti u tome... Ipak, njegova duhovnost treba da ostane lična - sve dok nije štetna", piše britanski Gardijan.

Podsećajući na razgovor sa sportistima iz Srbije, autor teksta ističe da je "tanka linija između između "pronalaska utehe u duhovnosti" i potencijalnog "projektovanja opasnih narativa".

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Podseća se i da je supruga Jelena "širila viralni video o 5G mreži", koji je potom uklonjen, međutim u citiranju srpskog tenisera preskače se bitna činjenica, a to da je govoreći o vakcinama isključivo mislio na one koje će (valjda) biti napravljene protiv korona virusa.

"Đokovićevi komentari neprimetno se uklapaju u sve što je ikada projektovao o svom načinu života i pogledu na svet, ali se pokapaju i sa opasnim načinom na koji antivakseri razgovaraju o ovim problemima, a njegove želje su opasne (...) Pandemija korona virusa pokazala je koliko lične odluke univerzalno mnogu da utiču na mnogo ljudi. Đoković je jedan od najpoznatijih ljudi u Srbiji, a suprotstavljanje vakcinaciji nosi veliku opasnost", piše u ovom tekstu "Gardijana".

Autor podseća i da je Novak ideološki bio protiv operacije lakta, zbog čega se rastao sa trenerom Andreom Agasijem, želevši da isproba alternativne "holističke" metode, ali je na kraju ipak morao "pod nož", zbog čega je, podsećaju u "Gardijanu", mislio da je izneverio samog sebe.

"Očigledno, nije. Zvanična medicina je razlog zašto je bol nestala. Pet meseci kasnije je podigao Vimbldon, a već u novembru je bio prvi reket sveta. Na kraju, realnost je pobedila", zaključuje "Gardijan".

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC