Fudbal

E, to je ozbiljan pristup: Švajcarska liga i doktori za spas fudbala

Autor mondo.rs

Švajcarci krajnje ozbiljno pristupili problemu nastavka fudbalskih takmičenja. Detaljan plan sastavili SFL i Institut za infektivne bolesti u Bernu.

Izvor: Guliver/Getty Images, tampatra/iStockphoto

Švajcarska fudbalska liga (SFL) podnela je vladi te države detaljan plan, napravljen u saradnji sa zdravstvenim stručnjacima, za mogući nastavak treninga i utakmica posle gašenja epidemije korona virusa.

Švajcarska vlada je tokom prošle nedelje najavila postepeno ukidanje ograničenja, koja su imala za cilj suzbijanje širenja infekcije Covid-19. Švajcarci će od 27. aprila ponovo moći da posećuju salone lepote, frizere...

Organizacija zadužena za fudbalsku ligu nada se da bi sezona, koja je suspendovana 2. marta, u bliskoj budućnosti mogla ponovo da se pokrene.

U većem delu Evrope fudbal je polovinom marta potpuno stao i do danas su šampionati ostali suspendovani, dok su neki, poput belgijskog, a po svemu sudeći i holandskog, završeni i neće se nastaviti čak i kada prođe pandemija. Savezi u Nemačkoj i Austriji, državama s kojima se Švajcarska graniči, rešile su da ekipama dozvole treninge, ali pod strogim ograničenjima društvenog distanciranja.

Čelnici SFL su stava da bi nastavak prvenstva, čak i sa utakmicama koje se igraju bez navijača, bio pozitivan znak za zemlju uopšte, ali je takođe neophodan i za sprečavanje finansijske propasti švajcarskog fudbala.

"Vrhunski fudbal Švajcarske želi da pošalje signal naciji da je moguće što pre vratiti se nečemu što nagoveštava povratak u normalan život. Ovo je jedini način da se spasi švajcarski profesionalni fudbal u sadašnjem obliku, a u isto vreme se poštuju važni uslovi za zaštitu igrača i stanovništva", navode iz Švajcarske fudbalske lige.

SFL je u saradnji sa Institutom za zarazne bolesti (IFIK) na Univerzitetu u Bernu napravio plan koji sadrži "moguće scenarije za nastavak treninga i organizovanje utakmica bez navijača" i da bi on trebalo da posluži kao "osnova za odluku vlasti u profesionalnom fudbalu". Ti dokumenti su takođe zamišljeni kao opšti vodič "koji će pokazati kako se treninzi, takmičenja i slobodne sportske aktivnosti mogu ponovo odvijati u okviru zaštitnih mera koje su još na snazi".

Detalji plana, nažalost, još nisu saopšteni.