Fudbal

"Ako ne zaigramo uskoro, Bundesliga kakvu znamo više neće postojati!"

Autor mondo.ba

Klubovi najjače lige Njemačke s nestrpljenjem očekuju četvrtak i sastanak kancelarke Angele Merkel sa državnim liderima.

Izvor: Guliver/Getty Images/Alexander Hassenstein/Bongarts

Izvršni direktor Borusije Dortmund Hans-Joakim Vacke upozorio je da bi Bundesliga mogla "propasti" ukoliko vlada Angele Merkel ne dopusti nastavak njemačkog prvenstva u maju.

"Potrebno je sačuvati fudbal, ništa više, ništa manje", izjavio je Vacke za "Skaj Sport".

"Ako ne budemo igrali u narednih par mjeseci, kompletna Bundesliga će propasti. Neće više postojati u onom obliku u kojoj je znamo."

Prošle sedmice objavljeno je da bi najjača njemačka liga mogla da bude nastavljena 9. maja, bez prisustva gledalaca i uz obavezno redovno testiranje fudbalera.

Ipak, da bi dozvolu za nastavak sezone potrebno je da da kancelarka Merkel i njemački lideri, koji bi trebalo da se sastanu u četvrtak.

Pojedini naučnici i zdravstveni stručnjaci nisu optimisti po pitanju nastavka fudbalske sezone, s obzirom da pandemija još nije popustila. U Njemačkoj je do sada zabilježeno skoro 6.000 smrtnih slučajeva.

Vacke tvrdi da klubovi ne traže poseban tretman: "Samo želimo da nastavimo da se bavimo našom profesijom."

Magazin "Kiker" tvrdi da je 13 od 36 klubova u dvije najjače njemačke lige na ivici likvidnosti.

Njemački klubovi željeli bi da se sezona završi do 30. juna, kako bi naplatili 300 miliona evra od TV prava, a u četvrtak bi moglo biti jasnije da li će uspjeti u svojim namjerama.

Podsjetimo, zbog pandemije korona virusa njemačka Bundesliga prekinuta je 13. marta, a u trenutku "zastoja" aktuelni šampion Bajern Minhen imao je četiri boda prednosti nad drugoplasiranom Borusijom Dortmund.