Fudbal

Trećeligaške postave Kastilje i Barse "B" vrede kao Zvezda i Partizan

Autor mondo.rs

Moguće je povući paralelu i kod rekordnih transfera kroz istoriju. Ono gde sličnosti prestaju da postoje je uvođenje igrača na pozajmicama u priču...

Izvor: MN PRESS

"Zaboravite na pojačanja, razmišljajte o mladim timovima i igračima na pozajmicama".

Prvi čovek La Lige, Havijer Tebas, ovim rečima se nedavno obratio predsednicima i sportskim direktorima španskih klubova, najavljujući skori nastavak fudbalskog šampionata.

Možda će vas zanimati

Kao predsednik organizacije koja je, htela-ne htela, pre tri godine morala da odobri uplatu od 222 miliona evra na račun Barselone, za ugovor Nejmara Žuniora, Tebas je u više javnih nastupa apelovao na klubove da manje troše, a više ulažu u razvoj igrača.

Pri prodaji "B" igrača, Real i Barselona svesno spuštaju obeštećenje, ali insistiraju na dve klauzule - procenat od naredne prodaje, za slučaj da su pogrešno procenili i pravo na otkup ugovora po ugovorenoj ceni, za slučaj da su baš, baš pogrešno procenili. Događalo se...

Ako nisu slušali Tebasa, moguće da će vlasnici klubova Primere morati da poslušaju finansijske savetnike u post-pandemijskom periodu, koji će pored neizvesnosti i najavljene svetske ekonomske krize obeležiti i pad prihoda od prodaje ulaznica, dresova, pića i hrane na stadionima...

Madridski "As" zavirio je u "B" postave dva najveća španska kluba, Reala i Barselone, u kojima sve ređe ima ozbiljnih kandidata za promociju u seniorske timove, ali koji i dalje "snabdevaju" manje klubove fudbalski pismenim i pažljivo školovanim igračima.

To, naravno, dolazi sa cenom, koja otprilike izjednačava vrednosti trećeligaških timova Kastilje i Barselone "B" sa aktuelnim postavama dva najveća srpska kluba, Crvene zvezde i Partizana. Prema podacima portala "Transfermarkt", takmičarski pogon crno-belih ovog proleća vredi isto koliko i Barsin rezervni tim, dok je vrednost sastava crveno-belih "jača" za desetak miliona evra.

aktuelne vrednosti prema "Transfermarktu":

45,35 - Crvena zvezda

34,95 - Partizna

34,03 - Barselona "B"

30,45 - Kastilja

KEŽMAN 14, STANKOVIĆ 13, HERMOSO 12,5, TRAORE 10...

Izvor: MN PRESS

Da Evropa zna da ceni dane provedene u "Valdebebasu" i "La Masiji" govori i statistika. Do početka pandemije korona virusa, 83 fudbalera iz Realovog sistema bilo je pod ugovorima sa klubovima u elitnim rangovima takmičenja širom Evrope. Skoro polovina njih nastupala je i nastupa u Španiji. Barsa je tek nešto manje zastupljena.

Takođe, paralelu je moguće povući između rekordnih transfera "večitih" u novijoj istoriji i prihoda koje su u tom periodu Real i Barselona ostvarivali na prodaji igrača iz rezervnih postava, od kojih su retki zaigrali za "A" timove.

Dve decenije stari transferi Gorana Drulića i Dejana Stankovića iz Crvene zvezde danas bi vredeli oko 13, a odlazak Mateje Kežmana iz Partizana u PSV blizu 14 miliona evra. Ove sume nisu bile dostižne sve do uspona Stefana Savića i Strahinje Pavlovića u Humskoj, odnosno Nemanje Radonjića u Ljutice Bogdana.

Oni su prodati za 12, 10 i 12 miliona evra, uz uobičajene "jake" procente za menadžere i nekadašnje klubove.

S druge strane, iako im se rezervni timovi takmiče u trećoj ligi i to u odvojenim grupama (I i III), Real i Barselona solidno su naplaćivali momke bez realnih šansi da zaigraju na najvišem nivou i tako "pojačavali" budžete za svoje ekstravagantne kupovine od devet cifara.
Ispostavilo se vremenom da odbrana Kastilje i navala Barse "B" posebno na ceni u zemlji i inostranstvu, pa je tako Espanjol pre tri godine platio 12,5 miliona evra za Marija Hermosa, štopera bez nastupa za prvi tim Reala.

Aston Vila je 2015. uplatila Barseloni deset miliona za Adamu Traorea, pre dve godine Abel Ruiz otišao je u Bragu za osam, a Alehandro Markez prošlog leta u Juventus za 8,2 miliona evra.

Pored dvojice skupo plaćenih talenata iz Brazila, Reiniera (18) i Rodriga (20), Real na treninzima legendarnog Raula Blanka ima nekoliko igrača koji bi lako mogli da zaigraju u najjačim evropskim ligama - napadač Mark Gual, štoper Havi Ernandez, bek Serhio Lopez su u vrhu te liste.

Raulov kolega Fransisko Havijer Garsija Pimjenta u Kataloniji trenira budućeg prvotimca Rikija Puća, ali i grupu fudbalera među kojima se verovatno kriju budući prvotimci klubova La Lige - Aleks Kolado, Ronald Arauho, golman Injaki Penja ili, recimo, tinejdžer iz Slovačke, Ludovik Rajs.

TO, ČAK, NIJE SVE...

Izvor: MN PRESS

To, međutim, nije sve.

Ako bismo samo pomenuli fudbalere na pozajmicama, koji će uskoro biti pozvani da se vrate na "Santijago Bernabeu" i "Kamp Nou", više ne bi bilo moguće povući bilo kakvu paralelu između vodećih španskih i srpskih klubova.

Njihova imena i prezimena biće sasvim dovoljna: Felipe Kutinjo, Dani Sebaljos, Rafinja Alkantara, Martin Odegard, Karles Alenja, Alvaro Odriozola, Žan-Kler Todibo, Hakim Ašfraf...